O'Hanlons Helden wint Nipkowschijf 2012, Taarten van Abel valt ook in de prijzen

9 mei 2012 20:23 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De net zo vrolijke als belezen Britse schrijver annex avonturier Redmond O'Hanlon (foto) wint voor zijn VPRO-programma de Zilveren Nipkowschijf 2012.

In O'Hanlons Helden reisde hij naar de landen waar zijn grote voorbeelden, 19de eeuwse avonturiers, waaghalzen en ontdekkingsreizigers, hun hoogtepunten (of dieptepunten) beleefden. De jury: "Geen betere en geestiger reisleider dan deze excentrieke en belezen Engelsman. O'Hanlon weet op oude thema's, zoals kannibalisme, een nieuw licht te werpen. En dat levert verrassend mooie televisie op. De ontdekte wereld is helemaal niet zo ontdekt, zo blijkt uit deze bijzondere reeks."

Taarten van Abel

Siem de Jong, presentator van het jeugdprogramma Taarten van Abel, mag dit jaar de Ere-Nipkowschijf voor zijn hele oeuvre in in ontvangst nemen. Opnieuw de jury: "Goeie kinder-tv is ook goeie volwassen-tv. De Jong, die aan zijn tiende seizoen bezig is, belicht op unieke wijze de problemen waarmee kinderen worstelen, en wekt daarmee zowel een lach op als een traan."

Andere prijzen en vermeldingen

Giel Beelen, de ochtend-dj van 3FM, krijgt de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn radioprogramma Giel! Het BNN-tv-programma Van God Los krijgt een eervolle vermelding, net als het Radio 6-programma De Zwarte Lijst.

Nipkowschijf

De prestigieuze Zilveren Nipkowschijf wordt sinds 1961 uitgereikt en kan gezien worden als de tegenhanger van de Gouden Televizier-Ring. In het geval van de Nipkowschijf wordt de prijs toegekend door een selecte jury van critici, in het geval van de Gouden Televizier-Ring mag iedereen meestemmen. 

De prijs is vernoemd naar de uitvinding van Paul Nipkow, die wordt gezien als de uitvinder van de televisie.

Meer over