Obsessions: bizarre schoonheidsobsessies in Azië

Van uitbundig tot bizar, van vreemd tot grappig, iedere samenleving heeft zijn eigen schoonheidsobsessie. In Obsessions onthult Jason Godfrey het obsessieve gedrag van Aziaten.

Dwangmatig gedrag en collectieve gektes in Azië zijn het thema van de serie Obsessions. Presentator Jason Godfrey leert hoe een maatschappelijke obsessie het nieuwe 'normaal' kan worden. Van Korea's extreme plastische chirurgie realityshows tot China's internetverslaving bootcamps.

Jason Godfrey

Jason (35), van Canadees/Filipijnse komaf, heeft een succesvolle carrière als fotomodel achter de rug. Hij woont in Hong Kong. In Amerika is hij bekend van de reclamespotjes voor America’s Next Top Model waarbij zijn brede grijns een parelwit gebit blootlegde.

Jasons obsessie

De presentator leeft zó mee met de hoofdpersonen dat hij soms zelf wel een beetje bezeten lijkt. Maar dat is natuurlijk maar spel. "Op die manier stel ik de mensen op hun gemak en krijg ik het meeste van ze los”, bekent Godfrey (foto), die zelf geen last van obsessies zegt te hebben. "Of het zou voor mijn uiterlijk moeten zijn. Op televisie wil ik er tot in de puntjes verzorgd uitzien. Daar maak ik echt een punt van.”

Fascinatie voor lichte huid

In deze aflevering van Obsessions portretteert hij in India bewoners die er alles voor over hebben om een blankere huid te krijgen. Er zijn in de vorm van crèmes en zalfjes diverse ‘witmakers’ te koop, maar die zijn door de bijwerkingen vaak erger dan de kwaal. Dat weerhoudt de gebruikers er niet van om net zo lang te blijven smeren tot ze net zo blank lijken als de Amerikaanse en Europese filmsterren aan wie ze zich willen spiegelen.

Reageren