Ode aan de doden

In Nederland gaan jaarlijks zo'n 140.000 mensen dood, elke vijf minuten één. Volgens een oud katholiek gebruik worden de overledenen op 2 november herdacht. Die traditie blaast de KRO vanavond nieuw leven in met Ode aan de doden.

In een 75 minuten durende uitzending brengen vrienden, collega's en familieleden op de dag van Allerzielen een ode aan een veertigtal bekende en minder bekende Nederlanders die het afgelopen jaar zijn gestorven. Zo herdenkt Peter Koelewijn de rockzanger Hans Sanders, maakt Maarten 't Hart een gedicht voor zijn overleden vriend Aad Nuis en brengt Mies Bouwman een ode aan Arie Klapwijk.

Herdenking
Yvon Jaspers presenteert het programma. ''Het zijn eigenlijk monumentjes van mensen die er niet meer zijn, variërend van een omgekomen militair tot de oprichter van de Apenheul'', vertelt ze.

Een ode
''We kijken wie ze waren, wat ze in hun leven gedaan hebben en we praten met mensen die achtergebleven zijn. Het is letterlijk een ode aan de doden. Ik vind het zelf heel bijzonder, het is mooi dat je nog even in zo'n leven mag kijken. Ik hou wel van dat soort televisie. Ik hoop dat dit een jaarlijks terugkerend ding wordt.''

Reageren