Oeuvre Award 2010 voor Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel is een icoon van de Nederlandse radio. Generaties zijn met hem opgegroeid, met hem opgestaan, naar het werk of school gereden. Vele hedendaagse radiomakers zijn door hem beïnvloed. Zijn manier van radio maken is een stijlvorm geworden die door velen is omarmd en waar hij in Nederland de eerste mee was.

Van Inkel heeft onmiskenbaar zijn stempel gedrukt op de sound van de Nederlandse radio. Zijn gebruik van vormgeving, de wijze waarop hij sfeer maakt in zijn shows, het hoge tempo en de populaire dj-sound. Jeroen haalde de mosterd van Amerikaanse radiozenders en hij vertaalde deze snelle radiovorm naar de nog stugge en serieuze Nederlandse radio. Ook in technisch opzicht, want hij haalde apparatuur hierheen waarmee de sound van zijn shows veel vetter klonken dan de rest (met de zogenaamde Optimod compressor).

Carrière
Van Inkel paste enorm bij het jonge, snelle, wilde Veronica, waar zijn landelijke radiocarrière startte en waar hij groot werd. Bij de Amsterdamse piraat Radio Decibel had hij al laten horen hoe snel, technisch enorm vaardig en strak hij is. Bij Veronica maakt hij furore met Rinkeldekinkel, Ook Goeiemorgen, Curry & Van Inkel, Stenders & Van Inkel en Staverman & Van Inkel. De duoshow met zijn maatje, partner in crime Adam Curry, wordt bij een Veronica-jubileum tot meest populaire Veronica-radioshow ooit verkozen. Ook dankzij zijn tv-avonturen, zoals het presenteren van de Top 40 en Countdown, wordt Jeroen de meest bekende dj van de jaren tachtig en begin jaren negentig.

Tot in 2000 blijft hij bij Veronica om in de periode met vele dj-transfers over te stappen naar Radio 538, waar veel van zijn oud-Veronica collega's al jaren werkten. Wanneer het nieuwe oldies-station met de oude naam Veronica in 2003 start, lonkt hij naar deze zender. Persoonlijke problemen houden hem van een glorieuze comeback af. Toch hervindt hij zich in 2004, om het jaar daarna weer een overstap te maken.

Q-music
Hij zit nu al weer vijf jaar op de feelgood zender Q-Music, waar hij van de ochtend naar de middag verhuisde maar nog lang niet is uitgespeeld. Weer een nieuwe generatie luisteraars groeit op met de onvermoeibare dj.

Radio met een lach
Jeroen van Inkel is de koning van de sfeer en de sympathieke items. Alleen de suggestie om flitspalen onklaar te maken, liet hem één keer op die grens balanceren. Want hij staat vooral voor positieve radio met een lach en een plaatselijk ' kippevel', zoals hij dit zelf omschrijft. Hij is een pionier op het gebied van vormgeving. Hij jongleert met alle mogelijkheden van het medium radio. Hij zet je als luisteraar in een achtbaan met zijn stem, muziek en vormgeving. Een rit waar je altijd met een glimlach uit komt.

Jeroen is een bevlogen, intuïtieve, emotionele radiomaker met een ultiem gevoel voor timing, entertainment en de kunst om vanuit het gezichtspunt van de luisteraar radio te maken. Van Inkel gaat al een indrukwekkend lange tijd mee en zal dat nog vele jaren blijven doen. De jury hecht eraan dit als een Lifetime Achievement Award te zien. Het is geen eindpunt, maar een waardering voor het tot nu toe al bereikte resultaat, in een oeuvre waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Hij is niet voor niets nog dagelijks te horen op Q-Music.

Het medium radio is vluchtig maar niet door de vleugels die Van Inkel het heeft gegeven.

Reageren