Oeuvreprijs voor André van Duin

Niemand minder dan komiek André van Duin krijgt de Beeld en Geluid Oeuvre Award 2010. De nationale grapjes ontvangt de vakprijs vanwege "zijn bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse televisie", aldus het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid donderdag.

De jury, onder leiding van algemeen juryvoorzitter Peter Römer, bepaalt ieder jaar de genomineerden en maakte nu ook de naam van André van Duin bekend. De jury noemt Van Duin "een 'groot, rijk geschakeerd en universeel talent dat de waardering verdient van het gehele volk".

Indrukwekkend
"De rij televisieprogramma’s die André van Duin sinds 1964 tot op de dag van vandaag heeft gemaakt, is indrukwekkend. Zeker als die lijst wordt afgezet tegen de vele films, theatertournees en radioprogramma’s die hij daarnaast maakte."

Van Duin krijgt de bronzen prijs tijdens de uitreiking van de Beeld en Geluid Awards op 24 januari. Ook wordt dan een portret van hem opgenomen in de Wall of Fame in het pand van het instituut in Hilversum.

Daan Schuurmans
Het Instituut voor Beeld en Geluid maakte woensdag de nominaties bekend van de overige Beeld en Geluid Oeuvre Awards. Die worden uitgereikt in elf categorieën: beste programma Amusement, beste Showprogramma Amusement, beste programma Cultuur, beste programma Cultuur, beste programma Fcitie, beste acteur Fictie, beste actrice Fictie, beste programma Jeugd, beste multimediaconcept, TV Persoonlijkheid en de Beeld en Geluid Oeuvre Award.

Reageren