Omroepen in de problemen

Het Commissariaat voor de Media vindt dat aspirant omroep Powned de regels van de ledenwerving schendt omdat Telegraaf-directeur Frank Volmer zijn personeel via een e-mail opriep om lid te worden van Powned. De medewerkers krijgen het inschrijfgeld dan later terug. Llink krijgt het ondertussen steeds moeilijker door een hoge boete en een niet snel genoeg oplopend ledenaantal.

Inge Brakman, voorzitter van het Commissariaat voor de Media (CvdM), verklaarde vrijdagmorgen dat Telegraaf-voorman Volmer zijn oproep niet had mogen doen en noemt het een 'een oneigenlijke wijze van ledenwerving'.

GeenStijl mag het lidmaatschapsgeld niet rechtstreeks terugstorten en het CvdM zal die leden dan ook niet meetellen als Geenstijl de 50.000 haalt.

Powned zou volgens Volmer door deze Telegraaf-actie 160 nieuwe leden hebben gekregen, maar laat het er hoe dan ook niet meteen bij zitten. Hij laat nog onderzoeken of het terugstorten van het lidmaatschapsgeld echt tegen de regels is.

Boete
Ook Llink kwam met het CvdM in aanraking. De omroep heeft een boete van 107.500 euro gekregen voor een overtreding van de Mediawet. De omroep ging een deal aan met een commercieel bedrijf. Dat bedrijf is door die deal 'onevenredig bevoordeeld'.

Tijdens een accountantscontrole kwam een contract aan het licht dat de omroep heeft afgesloten met een bedrijf dat voor de omroep de wervingscampagne organiseert. Het wervingsbedrijf krijgt, als Llink op 1 april 150.000 leden heeft, een hoog rendement op het bedrag dat ze in de campagne stoppen.

Het commissariaat is van oordeel dat Llink hiermee dienstbaar wordt aan winst door derden en vindt die manier van werken 'zeer ernstig'. Maar sowieso is het nog maar de vraag of de campagne gaat lukken, want Llink heeft nog maaar een paar dagen om meer dan 1100 leden te werven.

Welke van de 11 aspirant omroepen verdient volgens jou zeer zeker een plekje in het publieke bestel? Geef je stem op onze poll op de Forumpagina (rechts onderaan!).

Reageer
Welke omroep, bestaand of aspirant, zou van jou wel mogen verdwijnen?

Reageren