Onderweg naar morgen (ONM) stopt

De nummer twee soap van Nederland is niet meer! Onderweg naar morgen (ONM) is vanaf mei 2010 niet meer te zien op Nederland 3. De publieke omroep maakte dat woensdag bekend.

In de afgelopen jaren trok ONM steeds minder kijkers. Bij aanvang van het huidige seizoen leken de inspanningen om de trend te keren aan te slaan, maar inmiddels neemt het aantal kijkers weer verder af.

Drama met impact
Netmanager Nederland 3 Roek Lips: “De beslissing om te stoppen met ONM vanwege de tegenvallende resultaten is een ingrijpende. We hebben deze weloverwogen genomen. Met als belangrijk argument dat er met het verdwijnen van ONM ruimte vrij komt voor nieuw drama met meer impact.”

Nieuwe dramaseries
De komende tijd gaat men dan ook in overleg met de omroepen vorm geven aan de ambities op het gebied van jeugddrama op Z@PP en nieuwe dramaseries op Nederland 3.

Reis door omroepland
Onderweg naar Morgen (ONM) begon als gezamenlijk project van de TROS en Veronica, in 1994. De serie was het antwoord van de publieke omroepen op de RTL-soap Goede Tijden Slechte Tijden. In september 1995 verliet Veronica het publieke bestel en nam de soap mee.

Tien jaar later dreigde de inmiddels ONM geheten soap van de buis te verdwijnen. De opvolger van de zender Veronica, Yorin, gaf als belangrijkste reden de tegenvallende kijkcijfers. BNN, TROS en AVRO haalden de soap terug naar het publieke bestel.

Aanvankelijk trok ONM ruim 700.000 kijkers, de laatste jaren is dat aantal gedaald naar gemiddeld 360.000.

---

Update:
BNN baalt van einde ONM

Omroep BNN betreurt het besluit van de NPO en zal er alles aan doen om in de toekomst drama voor jongeren te blijven brengen, ondermeer door het maken van twee nieuwe dramaseries. Dat zegt de jongerenomroep woensdag in een persbericht.


"ONM heeft zich bij BNN in vijf jaar tijd ontwikkeld tot een volwaardige, goedlopende dramaserie en een belangrijke arena om actuele jongerenthema’s aan de orde te stellen. De soap trekt gemiddeld bijna 400.000 kijkers, waarvan veel in de moeilijk bereikbare doelgroep van 13 tot 19 jaar. En dat iedere werkdag. ONM is bovendien op internet een groot succes, de serie staat steevast in de top tien van best bekeken programma’s bij uitzendinggemist.nl", zo schrijft de omroep.

BNN-voorzitter Patrick Lodiers: "ONM is een serie om trots op te zijn. Het is ontzettend jammer dat iets waar BNN en Endemol zo hard aan hebben gewerkt nu wordt weggegooid. Ik baal er enorm van, voor de kijker, de fans en natuurlijk de hele cast en crew. BNN gaat zeker niet stoppen met het maken van drama: het is een belangrijke manier om jongeren te bereiken."

Reageren