ONM 'De soap achter de soap'

In ONM zitten een hoop onverwachte wendingen, maar de geschiedenis van de serie zelf leest ook een beetje als een soap: vol intriges, roddel en achterklap.

De aanloop
ONM werd geboren op 3 januri 1994 als Onderweg naar morgen bij de TROS en Veronica. Het moest de publieke tegenhanger worden van het razend populaire Goede tijden, slechte tijden. Bovendien was de TROS op zoek naar een opvolger voor de ziekenhuisserie Medisch centrum west. In dat prille begin draaide het allemaal om de families Couwenberg en Reitsema, die met zijn allen rondhingen in het lokale ziekenhuis.

Jongeren
Toen Veronica uit het publieke bestel stapte, verhuisde de soap met de de jonge zender mee. Na het twaalfde seizoen onderging de serie een metamorfose: het heette voortaan ONM, onder de leader werd een vette beat gezet en het ging voortaan vooral over jongeren en hun problemen.

Probleemkind
Toen de serie te duur werd voor Yorin (de opvolger van Veronica) moesten de makers op zoek naar een nieuw onderkomen. Nadat SBS in de onderhandelingen afhaakte, nam uiteindelijk BNN het probleemkindje (zoveel kijkers trok de soap niet meer) over. Sinds 15 augustus 2006 is ONM iedere werkdag bij deze omroep te zien.

Vijftien
Inmiddels staat de teller op seizoen vijftien. De kijkcijfers zijn (jammer genoeg) mede door de verplaatsing van het tijdstip én de zender - gezakt naar zo'n 400.000 kijkers per uitzending. Toch heeft BNN laten weten tenminste tot 2010 de stekker er niet uit te zullen trekken.

Reageren