ONM - Slot

Blijven JP en zijn vrienden nog even of heeft het laatste soapuur voor ONM geslagen? Achter de schermen wordt nog druk gezocht naar een nieuwe zender voor de Nederlandse serie, maar tot die tijd is dit toch echt de laatste aflevering van ONM. En de makers wilden duidelijk niet stilletjes via de achterdeur verdwijnen.

De aflevering zit vol spectaculaire plotwendingen en cliffhangers waar ze bij 24 en Lost nog een puntje aan kunnen zuigen.

Cliffhangers
Zo zet Tess door een misstap haar relatie met Maarten op scherp, neemt Jacq op indrukwekkende wijze wraak en lijkt het erop dat vrijgezel JP eindelijk de ware liefde heeft gevonden. Of toch niet? Een cliffhanger met veel open eindes.

Levensloap ONM
Al sinds eerste aflevering op 4 januari 1994 was het elk jaar weer de vraag of de soap verlengd zou worden. Tot nog toe was het altijd goed gegaan. Telkens wanneer een zender er geen heil meer in zag, verkaste ONM naar een nieuwe omroep. Zo ging de soap na de start bij Tros/Veronica via het commerciƫle Veronica, naar Yorin om bij BNN te eindigen. Inderdaad, ook de levensloop van ONM lijkt wel een soap.

Vervolg
Binnenkort komt een pocketroman uit waarin alle losse eindjes van de overgebleven verhaallijnen aan elkaar worden geknoopt. De makers willen helemaal niet stoppen en werken achter de schermen keihard aan een doorstart. Maar of dat dit keer gaat lukken? Het ziet ernaar uit van niet. Triest, want na 16 jaar is de soap uitgegroeid tot een echt tv-instituut.

Je Zal Het Maar Hebben
Fans van ONM zullen een andere bezigheid moeten zoeken om 19.00 uur. Netmanager Roek Lips (nederland 3) wil het geld beter besteden. We vragen hem naar zijn plannen.

Wat komt er op de plek van ONM?
"We verplaatsen Spangas met ingang van september vanuit Z@pp naar de plek van ONM. Maar het grootste deel van het budget dat vrijkomt, gaan we herinvesteren in grote dramaseries op primetime. Denk aan politie-, misdaad- en actieseries op de zondagavond en feelgoodseries op de maandag."

En tot die tijd?
"In de zomerprogrammering gaan we een aantal series herhalen. We beginnen met Je Zal Het Maar Hebben. er komt ook een zomerreisprogramma. We gebruiken delen van eerdere reisprogramma's, maar helemaal opnieuw samengesteld. De zomer van Nederland 3 staat in het teken van vakantie, reizen en alles wat daarmee te maken heeft."

Roek Lips

Komt ONM ooit terug?
"Ik denk dat die kans bij de publieke omroep buitengewoon klein tot uitgesloten is. Op de commerciƫle omroepen heb ik geen zicht, maar ik heb begrepen dat er vooralsnog ook daar geen sprake van is."

Vindt u het niet zonde dat een van de langstlopende Nederlandse soaps verdwijnt?
"Dan had ik deze beslissing niet genomen. Ik denk dat het goed is dat het geld voor drama op een andere manier wordt besteed. Bovendien denk ik dat het genre over zijn hoogtepunt heen is. GTST doet het nog goed, maar over de hele linie zie je dat de belangstelling voor soap begint af te nemen.

De telenovela is populairder aan het worden. Die lijkt wel op soap, maar een telenovela kan binnen een seizoen weer afgelopen zijn. een soap gaat jaar in jaar uit door. Dat kan voordelen hebben, maar het heeft ook heel veel nadelen. Veel acteurs verbinden zich liever niet aan een soap, omdat het bijna een lifetime commitment vergt. en niet alle acteurs willen met het genre geassocieerd worden."

Heeft u veel boze reacties gehad van fans?
"Het komt wel voor. Ik ben zelf actief op Twitter en Facebook en dan zoeken mensen soms rechtstreeks contact met je. sommige mensen hebben heel boos gereageerd. Ik heb zelfs een dartbord voorbij zien komen met mijn hoofd erop, dat je kon bestellen. Ik begrijp best dat mensen die ONM echt volgen, het jammer vinden dat het stopt, maar het is niet anders."

Reageren