Onslow is niet meer

De Britse acteur Geoffrey Hughes is op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hughes is in Nederland vooral bekend dankzij de comedyserie Schone Schijn waarin hij Onslow speelt, de hork met het hart van goud.

Hughes' loopbaan is lang en veelzijdig, met successen in het theater, op tv én het witte doek. Een van de meest opmerkelijke rollen die Hughes in de bios speelde was Paul McCartney, in de tekenfilm Yellow Submarine uit 1968. 

Coronation street
Maar hij zou pas echt beroemd worden dankzij zijn televisiewerk. Lang voordat hij wereldberoemd zou worden als Onslow, was Hughes al een bekendheid in het Verenigd Koninkrijk door zijn rol in de populaire Britse soapserie Coronation Street.Hij speelde van 1974 tot 1983 vuilnisman Eddie Yeats, die door zijn volkse aard al snel uitgroeide tot een publiekslieveling.

Schone schijn
In Nederland brak Hughes door in 1993 dankzij zijn rol als Onslow in de typisch Britse comedyserie Keeping Up Appearances, ofwel Schone schijn. Producent en bedenker Harold Snoad benaderde Hughes persoonlijk met het verzoek auditie te doen voor de rol. In de eerste aflevering had Onslow slechts vier regels tekst, maar dat werden er al snel meer door de toenemende populariteit van het personage.   

Theater
Na het wereldwijde succes van Schone Schijn was Hughes enigszins getypecast en verscheen hij nog amper op televisie. Hij keerde terug naar het theater, waar hij met name rond de feestdagen triomfen vierde in speciale voorstellingen. 

In 2010 kreeg Hughes te horen dat hij kanker had, een ziekte waar hij na een gevecht van twee jaar aan bezweek.

Meer over:

Reageren