Op de set bij Dokter Tinus: Thom Hoffman en Tygo Gernandt over hun rol

21 augustus 2013 10:10 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In het tweede seizoen van Dokter Tinus belandt de botte huisarts weer van de ene ongemakkelijke situatie in de andere. Televizier nam een kijkje op de set in het Brabantse ‘Wourkem’.

Het Brabantse Wourkem is net als vorig jaar het decor van de serie Dokter Tinus. De serie gaat over de botte dokter Tinus. Hij werkte als vaatchirurg in een ziekenhuis, maar kreeg last van een bloedfobie en werd huisarts in het kleine Wourkem, zoals de fictieve versie van Woudrichem is gedoopt. De echte dorpelingen van ­Woudrichem worden nu weer opgeschrikt door de opnames van dit tweede seizoen. Al ­werken de meeste inwoners maar al te graag mee.

De echte Dokter Tinus-sfeer

Hoofdrolspeler Thom Hoffman is nog steeds heel blij met Woudrichem als locatie. "Er bestaan bijna geen idealere omstandigheden om op te nemen dan hier. Dit is de échte Dokter Tinus-sfeer met groene heuveltjes. De figuranten zijn allemaal dorpelingen en doen gratis mee, ze staan zelfs hun huizen af voor de opnames. En Dokter Tinus dendert als een brute, onaangepaste mafkees en sociofoob door dat ­sprookjesachtige dorpje heen.”

Tygo Gernandt

In het propvolle Woudrichemse dorpscafé repeteren acteurs Jack Wouterse, Jennifer Hoffman en Juliette van Ardenne een scène. Ook Tygo Gernandt komt het café binnen met een horde figuranten achter zich aan. Tygo: "Het is een feestje mensen, smile!” Tygo speelt de stuntelige agent Ken. Hij was al eerder in Woudrichem voor de opnames van de film Oorlogswinter. "Het zijn heel lieve mensen en ze staan er allemaal zo voor open”, aldus de acteur.

"In steden als Amsterdam word je vaak tegengehouden. Hier loopt zelfs een speciale Dokter Tinus-tour. Natuurlijk zijn er ook mensen die het minder leuk vinden en niet in beeld willen. Ik zou het ook niet leuk vinden als ik in mijn onderbroek gefilmd werd op het balkon.”

Kenmerken van Ken

Ter voorbereiding op zijn rol schreef Tygo kenmerken van Ken in een zwart notitieboekje. "Ik bedenk wat z’n lievelingskleur en lievelingseten is. Of ­bijvoorbeeld wat hij zegt als hij zichzelf stoot. Ik zou vloeken, maar hij zegt iets sukkeligs als: ‘oh oh oh au!'. Dat soort dingen zijn goed om toe te voegen aan je scènes.”

De klungelige dorpsagent heeft tot nu toe weinig succes in de liefde. Gaat hij zijn droomvrouw vinden in dit nieuwe seizoen? Tygo: "Ken wordt heel erg verliefd en een vrouw ook op hem. Het gaat bijna lukken, en wat er dan gebeurt moet ik maar niet ­zeggen...” De acteur vindt het erg leuk om het sukkeltje van de serie te spelen. "Ik heb nog nooit iemand gespeeld die zoveel woorden nodig heeft om iets duidelijk te maken.”

Doktersassistente Kim

Juliette van Ardenne speelt doktersassistente Kim. "Kim is iets milder geworden dit ­seizoen”, vertelt ze. "Maar ze verveelt zich een beetje in het dorp. Als haar vriendje Gijs op een gegeven moment verdwijnt, gaat ze op zoek naar andere dingen. Ze raakt verslaafd aan iets.” De relatie tussen Kim en Tinus liep vorig seizoen niet altijd soepeltjes. Dat zal nu wat beter gaan, al staan ze nog wel vaak ­tegenover elkaar. Het ­blijven twee uitgesproken ­figuren.

Tekenfilmfiguren

Eigenlijk zijn bijna alle ­personages in Dokter Tinus ­uitgesproken en absurde types. Thom Hoffman: "Het is bijna een tekenfilmdorp en wij zijn de tekenfilmfiguren. Dokter Tinus begint als een bruut stripfiguur, maar op den duur moet je dat een kwartslag draaien en laten zien dat hij ook echt is en emoties heeft. Als het te tranentrekkerig dreigt te worden, moet je weer terug naar de brute botterik. Op het moment dat ik absurd speel, moet mijn tegenspeler dat niet zijn. Anders krijg je een soort pingpongwedstrijd van ­gekdoenerigheid.”

Tinus en Lisa

Aan het einde van het vorige seizoen leek Dokter Tinus zowaar wat menselijkheid te tonen. Het leek eindelijk wat te worden tussen hem en schooljuf Lisa (Jennifer Hoffman). Gaat het dit seizoen dan echt gebeuren? "Laat ik het zo zeggen, Lisa doet erg haar best”, aldus Jennifer Hoffman. "Dokter Tinus ­misschien ook wel, maar dan op zijn eigen manier, haha.”

Meer over