Op de set bij Iedereen Is Gek op Jack

Het is weer lachen om ‘Iedereen Is Gek Op Jack’. Maar wordt er op de set ook gelachen? Televizier sprak Linda en Jeroen.

Op de laatste koude zaterdagmorgen van deze winter is het eigenlijk weer om in bed te blijven liggen. En dat gebeurt ook in de opnamestudio’s: Linda de Mol en Jeroen van Koningsbrugge mogen als hun alter ego’s Barbara en Jack zelfs een hele ochtend onder de dekens vertoeven.

In een van de afleveringen in het tweede seizoen van Iedereen Is Gek op Jack krijgt het regelmatig kibbelende televisie-echtpaar namelijk te maken met de vooren nadelen van het fenomeen ‘ruzieseks’. Oftewel: als Barbara heel erg boos is, wordt het bijzonder spannend onder de dekens. Jack stookt het vuurtje dan ook graag bij haar op. Als de scène erop staat, zorgt Van Koningsbrugge voor de nodige hilariteit op de set door aan te kondigen dat hij ‘even een sigaretje gaat roken, want dat hoort er natuurlijk ook bij’.

1,5 miljoen kijkers
Ruim een jaar geleden was de allereerste aflevering van deze comedyserie te zien. Vooraf waren de verwachtingen hooggespannen, want het script is gebaseerd op de succesvolle Amerikaanse versie Everybody Loves Raymond. De kijker kon deze Nederlandse vertaling wel waarderen: wekelijks keken er gemiddeld zo’n 1,5 miljoen mensen. Dit tot grote opluchting van de hoofdrolspelers, voor wie de opnames vorig jaar behoorlijk zwaar waren. Zowel Linda als Jeroen werd geveld door de Mexicaanse griep, waardoor er maar liefst tien draaidagen verloren gingen. Om de deadline alsnog te halen, waren een loodzwaar inhaalschema en een flinke dosis stress het gevolg.

Dit seizoen is het allemaal beter te behappen, vertelt Linda in haar kleedkamer. Wel hoopt ze dat het tweede seizoen beter wordt ontvangen door de pers; tv-journalisten waren niet bepaald enthousiast over de comedy. „Sommige kritieken waren tot op zekere hoogte ook wel terecht, want er waren dingen die beter hadden gekund. Het gaat er dit seizoen niet alleen relaxter aan toe, maar we zijn allemaal ook veel beter op elkaar ingespeeld en kennen de valkuilen in de scripts. Eigenlijk is dat ook niet meer dan logisch. Bij Gooische Vrouwen was dat niet anders. Ook in die serie kwamen we elk seizoen een stap verder en groeide de chemie tussen alle hoofdrolspelers. Daarbij: die negativiteit van de pers was gelukkig niet terug te zien in de kijkcijfers. ”

Van Duin en Van Dusschoten
De veelbesproken ‘klik’ tussen Linda en Jeroen is die als van een aangever en een komediant. Linda omschrijft zichzelf gekscherend als de ‘Frans van Dusschoten’ van de twee. Jeroen snapt deze typering onmiddellijk: hij is dan André van Duin.

„Bij Ik Hou van Holland is dat zelfs nog meer het geval”, voegt Jeroen eraan toe. „In een tv-serie moet het er wat gestructureerder aan toegaan, al mag ik als Jack af en toe ook helemaal losgaan. Die losse werkwijze vinden Linda en ik allebei erg prettig en we zijn daarnaast ook buiten de televisiewereld bevriend geraakt. Dat laatste maakt ons waarschijnlijk geloofwaardig in dit tv-huwelijk.”

Linda beaamt dit. „Ik heb met weinig mensen zo’n klik als met Jeroen. Ik leerde hem kennen toen ik het programma De Slimste presenteerde voor Talpa. Jeroen was daarin kandidaat en ik moest meteen ontzettend om hem lachen. Daarna moest ik voor hem vechten voor een plek in Ik Hou van Holland. Zo iemand als hij heb je gewoon nodig voor dat programma; Jeroen is iemand die overal ‘jeu’ aan kan geven. Ook als acteur is hij daarin ijzersterk. Daarnaast zijn we allebei goed met taal en tekst, hebben we beiden een fotografisch geheugen en is er ruimte voor improvisatie. Ik moet nog altijd erg om hem lachen en dat is niet geheel onbelangrijk in een comedy.”

Herkenbare karakters
Ook de herkenbaarheid van sommige situaties is de kracht van deze serie, zo vindt Linda. „Het gaat over familieperikelen en daar zit altijd wel iets herkenbaars tussen. Iedereen heeft familie. Je hebt ze niet voor het uitkiezen, je kunt er niet vanaf en je zult ermee moeten leren omgaan. In het geval van Jack en Barbara is het ook nog eens zo dat de familie verschrikkelijk op hun lip zit. Ze komen te pas en te onpas binnen en bij sommige situaties moet ik van tevoren al gniffelen. Dat je moeder bijvoorbeeld iets zegt, waarvan je denkt: oh nee, wat is ze weer gênant bezig! Kortom: ik denk dat iedereen wel iemand in zijn of haar familie herkent als een van de karakters in deze serie.”

Uit elkaar
Een derde seizoen van Iedereen Is Gek op Jack is nog twijfelachtig. Van Koningsbrugge is ervoor in, al begint de agenda van deze alleskunner behoorlijk dicht te slibben. Ook Linda heeft meerdere dingen op stapel staan, waaronder een spiksplinternieuwe tvserie over drie gescheiden mannen en het presenteren van The Winner Is... in Duitsland. Daarbij zijn er de rechten van slechts 26 afleveringen en Linda heeft nog twijfels of het überhaupt wel haalbaar is om een derde seizoen eraan vast te plakken.

Linda: „Zeg nooit ‘nooit’, maar we willen allebei ook weleens wat anders doen, ook los van elkaar. Om die reden denk ik dat we met name op acteergebied onze vleugels op andere wegen zullen uitslaan.”

Dit artikel verscheen eerder in Televizier 11 / 2012

Reageren