Op een onbewoond eiland bekroond

Tijdens een speciale VARA-uitzending ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van het tv-programma Kinderen voor Kinderen is het liedje 'Op een onbewoond eiland' gekozen tot het beste Kinderen-liedje ooit. Het nummer liet tal van andere hits achter zich...

De keuze was het gevolg van een verkiezing die de afgelopen maand liep op de website van het programma.

Ruim vierduizend fans brachten hun stem uit op vierhonderd liedjes van het koor.

Op een onbewoond eiland
Op een onbewoond eiland kwam in 1981 uit op de tweede LP van het Hilversumse kinderkoor. Dagmar Brusse (12) en Bennie Ploeg (11) zongen over het leven op een onbewoond tropisch eiland, waar je in je blote billen melk uit een kokosnoot drinkt en nooit van je fiets valt.

Op een onbewoond eiland hield destijds drie weken stand in de hitlijst. Het eiland versloeg Waanzinnig gedroomd (in 1980 negen weken in de Top 40) en Wakker met een wijsje (1991). Dat laatste liedje schopte het niet tot de Top 40.

Betekenisvolle liedjes
De componist van 'onbewoond eiland', Tonny Eyk, is trots op de verkiezing. Wel hekelt hij de moderne tijd van kinderliedjes: "De grote fout is dat ze te veel proberen om het hip te maken, dat ze altijd zo modern willen doen. Er is tegenwoordig veel meer aandacht voor de dansjes en aankleding dan voor de muziek."

"(…) De nummers zijn allemaal pop, terwijl er vroeger nog echt hele betekenisvolle cabareteske liedjes tussen zaten. Maar voorlopig zal het nog wel blijven bestaan, er is behoefte aan dit soort programma's."

De top tien:
1 Op een onbewoond eiland
2 Ik heb zo waanzinnig gedroomd
3 Wakker met een wijsje
4 Lachen is gezond
5 Meidengroep
6 Het tietenlied
7 De kerstezel
8 Vuur en vlam
9 Ochtendhumeur
10 Mama is morgen van mij

Hieronder zie je het winnende nummer!En hieronder zie je acteur Levi van Kempen (nu nog van ONM), een stukje jonger, zoals beschreven in het artikel Dertig kaarsjes voor Kinderen voor kinderen:

Reageren