Operatie NL Fit: De gouden tips van de aanvoerders

In Operatie NL Fit geven vijf aanvoerders het goede voorbeeld aan mensen die gezonder willen leven. Voedingscoach Anja Bastings staat hen bij in de AVRO-serie. Lees hier hun gouden tips!

Anja Bastings: "Focus op wat je wel mag eten"

Anja Bastings bedacht de methode Fit & Slank om mensen een gezonder eetpatroon en een betere levensstijl bij te brengen. Eerder werkte de voedingsdeskundige mee aan de RTL 4-show Help, Ons Kind is te Dik!.

Over Operatie NL Fit zegt ze: "Ik wil de aanvoerders inzicht geven in hun ongezonde eetgedrag, ze ervan bewust laten worden dat ze te weinig groente en fruit eten en te veel snoepen en dat het niet normaal is twee keer op te scheppen. Pas als dat besef er is, ga ik ze een nieuw eetpatroon eigen maken.”

Anja’s gouden tip: "Focus op wat je wél mag eten. Ik ben zelf 15 kilo zwaarder geweest. Op een gegeven moment besloot ik: ik mag alles eten wat gezond is. Het omgooien van mijn eetpatroon vond ik zo’n martelgang, dat ik dat nooit meer wil meemaken. Dat is mijn motivatie om het vol ?te houden.”

Afbeelding

Linda Futa-van Goch (50): "Niet denken maar doen"

Linda wil wat van haar overtollige kilo’s kwijt? en hoopt de 5km Run van Operatie NL Fit op 3 november met een lach op haar gezicht te volbrengen. "Door dik te zijn, voelde ik me lelijk en onaantrekkelijk”, zegt ze. "Dat ik nu aan dit programma meedoe, betekent dat ik liever en zachter ben naar mezelf. Ik wil ook fit zijn voor mijn werk met een stichting die voorlichting geeft over loverboys. Hoe energieker ik ben, hoe beter ik ermee kan omgaan.”

Linda’s gouden tip: "Niet denken, maar doen. Als je eerst de afwas of andere dingen gaat doen, komt er niets van terecht. Opstaan, gelijk je schoenen en sport­kleding aan en gaan met die banaan.”

Afbeelding

Rob Govers (44): "Rust, regelmaat, ritme"

"De knop moet echt om”, vindt Rob. "Ik heb talloze diëten geprobeerd, maar heb deze nooit langer dan een paar weken volgehouden. Nu heel Nederland meekijkt, lukt dat wel. Ik wil niet afgaan. Ik hoop dat ik na tien weken een kantelpunt bereik, dat ik me zo fit en gezond voel dat ik niet verval in mijn oude gewoontes. Ik ken geen grenzen als het om eten gaat, misschien omdat ik als kind in een internaat ben opgegroeid en me daar onvrij voelde.”

Robs gouden tip: "Denk aan de drie r’s: rust, regelmaat, ritme. En je voelt je een stuk fijner als je niet hebt toegegeven
aan je trek in een lekkere snack. Dat gevoel moet je onthouden als je er even doorheen zit.”

Afbeelding

Leo Beij (70): "Volg mij op Facebook"

Leo is al enigszins op leeftijd maar wil graag op een leuke manier nog wat ouder worden. Tegen de 5km Run ziet hij niet op. "Dat zal wel lukken”, denkt hij. "Ik heb in het verleden veertien marathons gelopen. Ik ben vaak slank geweest, maar kom net zo gemakkelijk weer aan. Ik eet altijd gezond, maar eet ook altijd alles op wat er overblijft. En ’s avonds ga ik los: kaas, worst, noem maar op. Mijn einddoel is om dun te worden én te blijven.”

Leo’s gouden tip: "Dames en heren babyboomers: als jullie mij volgen op Operatie NL Fit en Facebook kunnen jullie met Kerstmis je trouwpak en eventueel je mantelpak of trouwjurk weer aan!”

Afbeelding

Maja Nedeski (22): "Luister naar je lichaam"

Maja legt de lat hoog: "Ik hoop dat ik aan het einde van dit programma ongeveer 40 kilo ben afgevallen, dat ik definitief ben gestopt met roken, dat ik met plezier beweeg en dat ik een inspiratie ben voor anderen. Als ik het red, redden zij het ook.” Eerdere pogingen om af te vallen, liepen op niets uit. "Toen ik op mijn 18de vertelde dat ik op vrouwen viel, wilden mijn ouders niks meer met me te maken hebben. Het jaar daarna ging ik op kamers en kwam ik 20 kilo aan.”

Maja’s gouden tip: "Loop vooral niet te hard van stapel. Je kunt rustig aan beginnen met wandelen met vriendinnen of de hond en dit langzaam opbouwen. Luister naar je lichaam!”

Afbeelding

Gwenda van Horssen (33): "Wees trots op jezelf"

Gwenda heeft ook een goede reden om serieus aan de lijn te gaan: "Ik wil mijn overgewicht aanpakken, want ik voel dat het niet gezond is. Ik krijg nu al last van mijn knieën. Van mijn drie kinderen zijn er twee autistisch. Daardoor kom ik vaak in situaties terecht waarin ik me rot voel. En als ik me rot voel, grijp ik naar de gevulde koeken. Ik hoop dat ik straks heb geleerd daar anders mee om te gaan.”

Gwenda’s gouden tip: "Geef elke dag de kans de mooiste van je leven te worden. Wees trots op jezelf als je wat lekkers hebt laten staan. Ook al is het een kleine stap, het is een stap in de goede richting.”

Meer over:

Reageren