Oprah's nieuwste kruistocht

Oprah Winfrey begint een eigen tv-station en zorgt er daarom wel voor dat ze goed in het nieuws blijft. op 30 april leidde de talkshowkoningin een kruistocht tegen telefoneren in de auto: ze lanceerde de eerste 'National No Phone Zone Day'. Duizenden Amerikanen steunen haar.

Winfrey heeft de laatste tijd vaker in The Oprah Winfrey Show aandacht besteed aan het telefoneren in de auto, en duidelijk haar afkeer hier tegen laten blijken.

Kruistocht
Aanleiding voor Winfrey was het verhaal van een gezin dat verscheurd werd door een tragisch ongeluk waarbij bellen achter het stuur de oorzaak was.

Winfrey's kruistocht was geboren. Ze besloot de handschoen op te pakken: met de 'National No Phone Zone Day' hoopt ze het Amerikaanse bewustzijn over de onveiligheid van mobiele telefoons en autorijden te verhogen. Doel is om veilig gebruik van de telefoon in de auto te bevorderen.

Tot nu toe vergaat het haar niet slecht: inmiddels hebben bijna 230.000 mensen zich op Facebook bij de beweging aangesloten.

Wettelijk regelen
"Mijn grootste hoop voor de No Phone Zone campagne is dat het wettelijk geregeld wordt dat er niet meer gebeld en ge-sms't mag worden tijdens het rijden, net zoals de veiligheidsgordel wettelijk verplicht is, net zoals dronken achter het stuur stappen een taboe is," vertelde ze aan The New York Times.

"Ik hoop niet alleen dat dit een wet wordt, maar ook een tweede natuur voor ons allen."

Gouverneur van Michigan
Winfrey heeft in ieder geval de steun van Jennifer Granholm, gouverneur van Michigan. Zij was op bezoek bij een live-uitzending van The Oprah Winfrey Show, waarin zij de wet ondertekende die het in de staat Michigan verboden maakt te sms'en tijdens het rijden. Dat was voor Winfrey de eerste stap om het in heel Amerika verboden te maken.

Naar verwachting zullen zich in tal van grote Amerikaanse steden, waaronder Atlanta, Boston, Detroit, Los Angeles en Washington, mensen verzamelen om de No Phone Zone campagne te steunen.

Reageren