Oprah's 'OWN' is nog niet zo 'eigen'

In de Verenigde Staten is het niemand ontgaan: Oprah Winfrey is van de reguliere tv-kanalen verdwenen. Niet verwonderlijk, want per 1 januari 2011 ging haar eigen tv-station van start: het Oprah Winfrey Network (OWN). Het nieuwe station is door pers en publiek gemengd ontvangen, maar zeker is eigenlijk wel al dat Oprah zelf vooral zal gaan vangen...

OWN (naast een afkorting ook het Engelse woord voor 'eigen') is Oprah's eerste echt grote stap in de wereld van tv-stations. Eerder deed ze wel al een poging in een samenwerkingsverband onder de naam Oxygen, maar die zender werd na bijna tien jaar ploeteren overgenomen en maakte in Oprah's belevingswereld plaats voor OWN. 

Self Help
Bij OWN doet Oprah het anders. OWN is weliswaar een samenwerking met Discovery, maar Oprah en haar bedrijf Harpo zijn de baas. Dat betekent: talkshows, levensverbeterprogramma's, veel lifestyle en veel 'self help'.

Voor ieder mankement kan er een programma van OWN verwacht worden: van financiële en conditionele tot relationele problemen. En als het programma al geen poging doet om het probleem op te lossen, dan wordt het wel gewoon in beeld gebracht - of tenminste besproken.

Om de centen?
De Amerikaanse tv-pers stond aanvankelijk niet onverdeeld positief tegenover de nieuwe zender. Oprah, nu al schathemeltje rijk geworden met haar reguliere talkshow, zou voornamelijk nog meer geld willen verdienen door haar eigen succesformule te kopiëren. Daar zat dan ook de vrees van de critici: door het uitvergroten van de invulling van één talkshow (de Oprah Winfrey Show) tot een zender die 24 uur per dag doorgaat (Oprah Winfrey Network), zou het geheel wel eens heel erg eentonig kunnen worden.

Inmiddels is OWN vier dagen in de lucht, en het moet gezegd: de pers is voornamelijk om. Reacties van recensenten zijn niet alleen maar positief maar men is vooral dusdanig te spreken over de vormgeving van het gehele station dat gezegd kan worden dat Oprah de critici in ieder geval achter zich heeft gekregen. En over dat geld heeft geen enkele criticus zich vooralsnog gerept.  

Toch centen!
Nu de kijkers. Veel Oprah-fans zijn (of waren?) mensen die overdag thuis zijn en een dagelijkse talkshow dus kunnen kijken. Dat zijn veel huismoeders, bejaarden en werklozen. Dat is nou nét de groep mensen die moeite lijkt te hebben met die éne drempel waar aanvankelijk de pers over leek te vallen: OWN is een kabelzender. Waar dat in Nederland betekent dat een zender gemakkelijk te ontvangen is, betekent dat in de Verenigde Staten dat er in de buidel getast moet worden. OWN is het equivalent van, oh gruwel, een betaalzender.

Op internet regent het al dagen teleurgestelde reacties van mensen die zich 'vaste kijker' of 'fan van Oprah' noemen. Zij hebben 'basic cable', en daar hoort de zender van Oprah niet (meer) bij. In sommige regio's van de VS is Oprah's zender zelfs alleen in aparte speciale pakketten te verkrijgen die zelfs mensen met een uitgebreider kabelpakket niet standaard hebben, wat dus betekent dat ze nog dieper in de buidel zouden moeten testen om Oprah's te kunnen zien. Vergelijk het maar met digitale tv in Nederland: wie álle zenders wil ontvangen, krijgt een gepeperde rekening van zijn of haar tv-aanbieder. En dat mooie systeem zorgt er nu dus voor dat veel armere Amerikanen 's middags opeens niks meer hebben om te kijken.

Portemonnee
Is het voor de Oprah-kijker nu dan alleen kommer en kwel? Nee hoor. Hoewel de huidige klachtenstroom de indruk werkt dat Oprah's OWN een elitezender gaat worden voor de 'modaal-en-hoger' gezinnen van de VS, zijn er ook genoeg kijkers die, net als de recensenten, erg tevreden zijn met de zender. Dat zij misschien wel allemaal wat meer geld te besteden hebben... dat is uiteindelijk alleen maar goed voor de portemonnee van Oprah.

Wat nog het allerleukste is? Oprah zelf heeft eigenlijk amper nog programma's op OWN. Ze is nu de drijvende kracht achter de schermen en aan de voorkant van de zender voornamelijk nog te zien als het gezicht-van (zoals hierboven naast het logo). Verder zal de OWN-kijker het vanaf nu moeten doen met Oprah's sterrenstal. En ze zijn er allemaal: van Dr. Phil tot seks-expert Laura Berman.

Kijkers in Nederland hoeven zich overigens nog geen zorgen te maken: Oprah is hier voorlopig nog wel even regulier op de buis.

Reageren