Oprah Winfrey stopt

Talkshowkoningin Oprah Winfrey stopt met haar programma The Oprah Winfrey show. In september van 2011 zal de presentatrice voor het laatst in de bekende setting te zien zijn. Dat maakte haar bedrijf Harpo donderdag bekend. Vrijdag gaf ze zelf op nationale Amerikaanse tv meer uitleg (zie het filmpje onderaan dit artikel).

In haar eigen toespraak zei Oprah onder meer:

"Waarom weggaan en het volgende seizoen het laatste maken? Hier is de echte reden: ik hou van deze show, deze show is mijn leven geweest. En ik hou genoeg van deze show om te weten wanneer het juiste moment is om gedag te zeggen. Vijfentwintig jaar voelt goed, in mijn botten en in mijn geest. Het is het perfecte getal. Precies de juiste tijd."

(Bekijk de hele clip onderaan dit artikel.)

Miljoenen
Het succes van Oprah Winfrey (55) is een verhaal dat je alleen maar in miljoenen kan uitdrukken. Wereldwijd is ze de meest succesvolle talkshowpresentatrice ooit. Ze wordt dan ook gezien als een van de meest invloedrijke mensen in Amerika.

Kijkers
Alleen al in de Verenigde Staten kijken dagelijks meer dan zeven miljoen mensen naar The Oprah Winfrey show. Wekelijks bereikt ze zo meer dan veertig miljoen Amerikanen.

Miljoenen
Wereldwijd worden nieuwe afleveringen van de show in 106 landen uitgezonden. Met herhalingen erbij geteld is Oprah in 145 landen te zien. Dat betekent dat ze over de hele wereld dagelijks door vele tientallen miljoenen mensen bekeken wordt.

Harpo
Naar schatting verdient ze 184 miljoen euro per jaar, mede dankzij het succes van haar productiebedrijf Harpo. Dat is ook de producent van andere kijkcijferkanonnen als Dr. Phil en Dr. Oz.

Precious
Onlangs maakte Oprah ook weer een film: Precious, over een verwaarloosde en mishandelde negerin met overgewicht. De film is vooralsnog een doorslaand succes en bracht in het openingsweekend bijna twee miljoen dollar op, terwijl hij maar in achttien bioscopen was uitgebracht.

Jubileum
The Oprah Winfrey Show begon in 1984 als algemeen middagprogramma onder de naam AM Chicago. Niet veel later bleek Oprah zo populair, dat het hele programma aan haar werd gewijd. Met 25 jaar op de teller is The Oprah Winfrey show de langstlopende talkshow in de VS, en het feit dat Oprah dit jubileum aan zou grijpen om te stoppen komt dan ook niet geheel onverwacht. In 2005 speculeerde ze daar zelf al over.

Oprah Winfrey Network
Echt verdwijnen zal Oprah hoogstwaarschijnlijk niet. Ze zal alleen niet meer op openbare netten te zien zijn. Oprah heeft namelijk ook een eigen tv-zender (Oprah Winfrey Network, of OWN) in de planning, waar ze naar alle verwachting nog wel enige tijd programma's zal blijven maken. OWN wordt een betaalde zender die door ruim zeventig miljoen mensen ontvangen kan worden.

Reageren