Orkesten in actie

Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) komt in actie tegen de plannen van de aankomende regering. In die plannen staat dat de omroep moet bezuinigen op de orkesten.

Er moet voor 200 miljoen euro bezuinigd gaan worden op de Publieke Omroep. Dat zou onder andere ten koste gaan van onder andere het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest.

Protestconcert
Die bezuinigingen schoten bij het MCO in het verkeerde keelgat. Het Muziekcentrum heeft besloten acties te ondernemen tegen de plannen van de VVD, PVV en het CDA.

Op dit moment is er al een aantal acties begonnen. Zo zijn er verschillende protestwebsites aangemaakt, en komt er zelfs een heus protestconcert.

Ondoordacht
Dat er bezuinigd moest worden op de Publieke Omroep stond al vast voordat het conceptregeerakkoord van de drie partijen vorm kreeg. Dat die bezuinigingen ten koste zouden gaan van het MCO, had echter niemand verwacht.

Directeur Anton Kok vindt de opheffing 'ondoordacht'. "Wij zullen alles in het werk stellen om dit te voorkomen en roepen iedereen met klem op om hiertegen in het geweer te komen", zegt hij.

Kok snapt de bezuiniging niet. "Zonder enige argumentatie wordt een onderdeel weggestreept, een onderdeel dat nu juist inhoud geeft aan één van de kerntaken van de Publieke Omroep", zegt hij. Bij het Muziekcentrum werken 300 muzikanten en 100 andere leden.

Reageren