Oudejaarsconference 2008: Youp van 't Hek of Guido Wijers

Oud versus nieuw, een passender tegenstelling is op oudejaarsavond bijna niet denkbaar. Daarom een vergelijking tussen de twee oudejaarsconferences van 2008: ouwe rot Youp van 't Hek (54) vs. Guido Weijers (31).

GUIDO WEIJERS

Geboren: 30 juli 1977 in Boxmeer.
Staat van dienst: won in 2000 de publieksprijs op het Camarettenfestival en speelde zijn debuutvoorstelling Oxymoron meer dan 350 keer. Verschillende onuitspreekbare titels volgden, waaronder Myosotis! (2003-2005) en Xipnao (2005-2007).
Handelsmerk: zachte g, loensende blik en jongensachtige kuif.
Quote: "Als ik nu naar Wim Kan kijk denk ik: wat trááág. Ik ben veel meer stand-up comedian, gebruik acht plasmaschermen en housemuziek. Veel grappen in een razend tempo. Cabaret voor mijn generatie. Zeker, het gaat ook over politiek, maar niet met een moraliserend vingertje. Er zijn namelijk ook heel veel leuke dingen gebeurd!"
Typisch Guido: Hij brengt in rap tempo de ene na de andere gevatte oneliner, speelt met taal en is niet bang om grenzen op te zoeken.
Tipje van de sluier: Guido verklapte ons in juli dat Joran van der Sloot en Fitna zeker een plekje zullen hebben in zijn conference. Ook voorspelde hij een grote rol voor de moord op Geert Wilders, onder het motto: 'het jaar is nog niet om'. Dat laatste onderwerp heeft hij gelukkig moeten schrappen. Wat ervoor in de plaats is gekomen zien we vanavond.
Kijkers: in 2006 trok Guido 1,5 miljoen kijkers, het jaar daarop 1,7 miljoen.

 

Afbeelding 

YOUP VAN 'T HEK

Geboren: 28 februari 1954 in Naarden.
Staat van dienst: Staat sinds 1973 op de planken en brak tien jaar later door met de voorstelling Man vermist. Inmiddels is hij twaalf soloprogramma's en vijf Oudejaarsconferences verder en schreef hij columns, boeken, een toneelstuk en de kersthit (Flappie) die al sinds 1985 in de Top 2000 staat.
Handelsmerk: zure stem, proleterig brilletje en bijpassende bretels.
Quote: "Het probleem is een beetje dat Nederland wel weet wat mijn humor is. Maar het is net als een huwelijk waarin het steeds moeilijker wordt om je vrouw aan het lachen te krijgen. Ik denk dat het voor niemand goed is als ik nu opeens iets heel anders op het podium ga doen. Dat wil het publiek niet en dat wil ik niet. Ik ben nog steeds zielsgelukkig met wat ik doe."
Typisch Youp: Zijn sociale betrokkenheid en afkeer van alles wat de maatschappij van je verwacht. De kneuterigheid moet het ook regelmatig ontgelden.
Tipje van de sluier: Youp houdt ons vanavond ongetwijfeld weer een spiegel voor en drijft lekker de spot met Nederland. De Gay Parade, Joran van der Sloot, het Nederlands Elftal, de Olympische Spelen en Jan Smit maken een grote kans om op de hak genomen te worden.
Kijkers: Youp scoorde met zijn laatste eindejaarsshow in 2005 2,5 miljoen kijkers.

Guido Weijers: oudejaarsconference 2008, 21.00 uur, SBS 6
Youp van 't Hek: oudejaarsconference, 22.25 uur, Ned. 1

Reageren