Over Leven Met in het teken van suikerziekte

Voor de tweede week op rij is diabetes het thema in Over Leven Met... Mirella van Markus gaat onder anderen op bezoek bij de negenjarige Myrthe.

Twee jaar geleden werd bij Myrthe diabetes geconstateerd. Daarnaast heeft ze last van ‘hypo-unawereness’. Dat betekent dat Myrthe geen signaal van haar lichaam krijgt, als haar bloedsuiker te laag wordt. Myrthe kan daardoor zomaar ineens bewusteloos raken. Dat is best gevaarlijk. Myrthes ouders willen dat er altijd iemand bij haar is, voor het geval ze flauwvalt, maar zij wil juist zelfstandig zijn.

Nog een kandidaat

Mirella gaat ook langs bij Edwin . Net als Myrthe kan hij zomaar ineens buiten bewustzijn raken. Op zijn twintigste is hij in zijn slaap zelfs in coma geraakt door zijn diabetes. Sindsdien merkt Edwin het wel wanneer het mis dreigt te gaan. „Alsof mijn lichaam ervan heeft geleerd en een soort alarm heeft bedacht”, zegt hij. Het gaat nu erg goed met hem; Edwin heeft een gezin en een leuke baan. Het gebruik van een insulinepomp heeft zijn leven een stuk makkelijker gemaakt, maar helemaal probleemloos is het nog niet.  

Reageren