Paardenleed in Radar zorgt voor onrust bij supermarkten

Supermarktketens Jumbo, Albert Heijn en Deen willen paardenleed zo veel mogelijk gaan voorkomen. Na een uitzending van het programma Radar, afgelopen maandag, zijn de supermarkten erg geschrokken.

In Radar was te zien hoe slecht paarden uit Noord- en Zuid-Amerika worden behandeld voordat ze in de supermarktschappen liggen. Op social media kwam er vervolgens een stortvloed aan verontwaardigde reacties. Ook bekende Nederlanders als Britt en Frederique Spigt wonden zich op voor de buis:

Jumbo

Jumbo laat aan de redactie van Radar weten strenger te werk te gaan: “Als we onjuistheden tegenkomen of als onze leveranciers dit niet voor 100% kunnen uitsluiten, zullen wij de samenwerking direct beëindigen.”

Albert Heijn

Ook Albert Heijn laat de zaak niet links liggen: “We gaan samen met de branche de hele keten van paardenvlees goed tegen het licht houden. Waar misstanden blijken nemen wij direct maatregelen.”

Deen

Supermarktketen Deen pakt het nog grondiger aan. Zij willen per direct stoppen met de inkoop van paardenvlees uit Noord- en Zuid-Amerika.

MORA

Ook MORA wil eens onder de loep nemen hoe het vlees dat ze in hun snacks verwerken eigenlijk tot stand komt: “We zullen zo snel mogelijk opnieuw bij onze leveranciers ter plekke gaan controleren wat de omstandigheden precies zijn en hoe er gecontroleerd wordt. Wanneer dit niet tot een bevredigende oplossing en borging van het gewenste niveau van dierenwelzijn leidt, zullen wij gepaste maatregelen nemen.”

Reactie uit de Tweede Kamer

De politiek kan nu natuurlijk niet achterblijven en bemoeit zich er ook mee. In de Tweede Kamer zijn er vragen gesteld aan Minister Schippers, van Volksgezondheid. Ze wil voor betere etikettering op de verpakking over de afkomst van het paardenvlees gaan. Verder wil de Minister nagaan hoe intensief de controles zijn bij slachthuizen. Die wil ze waar nodig verbeteren.

Al eerder zorgde Radar ervoor dat er maatregelen werden genomen door Minister Schipper naar aanleiding van een uitzending over de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Kijk de uitzending van afgelopen maandag hier terug.

Meer over:

Reageren