Palinggate zorgt voor opschudding

Waar Palinggate (de mediahype rond de breuk tussen Jan Smit en Yolanthe Kabau van Casbergen) al niet toe kan leiden: in columns, opinieprogramma's en showbizzprogramma's buitelen mediamensen over elkaar heen om óf hun scoops, óf hun ergernis over de situatie met het publiek te delen. En iedere scoop leidt weer tot nieuwe ergernissen. Ook nu weer.

Albert Verlinde krijgt namelijk een veeg uit de pan. Indirect, want al eerder kreeg hij kritiek van cabaretier Youp van 't Hek over het feit dat zijn programma RTL Boulevard beelden had van een zoenende Wesley Sneider en Yolanthe CvK in een Amsterdamse parkeergarage. Vooral VARA-programma's waren hierover niet bepaald te spreken.

Respons
Maandagavond deed Albert een poging om van zich af te bijten, door terug te slaan naar het cabareteske radioprogramma Spijkers met koppen van de VARA (op Radio 2).

Koningin Beatrix
In dat programma werd afgelopen zaterdag de toespraak, die Koningin Beatrix hield na de ramp in Apeldoorn, maar dan wel opnieuw gemonteerd. Met deze nieuwe versie probeerden de radiomakers de mediahype rond Palinggate op de hak te nemen, maar Albert zag dit anders.

Plank mis
In RTL Boulevard zei hij over de passage van Spijkers met koppen het volgende:

"We zijn deze afgelopen dagen ontzettend gemangeld (over Palinggate, red.) door De wereld draait door, Vrouw & paard en Youp van 't Hek schreef ook een heel vriendelijk stukje. En als je dan ziet wat de VARA zaterdagmiddag deed. Die hebben een cabaretesk stukje gemaakt en vreselijk misbruik gemaakt van de toespraak van de Koningin op 30 april jongstleden na het Koninginnedagdrama. Als je dat hoort, denk je inderdaad 'dat niveau halen we nooit'."

Conclusie: ""Spijkers met koppen slaat de plank behoorlijk mis."

Geen klachten
De VARA echter is zich van geen kwaad bewust. Volgens een woordvoerder zijn er nog geen klachten binnengekomen over de uitzending en hebben de cabaretiers die Spijkers met koppen maken de vrijheid om te doen en laten wat ze willen.

Smaal
Verder lijkt men zich er bij de VARA niet al te druk over te maken: "Over smaak valt te twisten, maar onze cabaretiers hebben veel vrijheid en soms leidt dit tot discussies. Het is lastig om exact een grens aan te geven."

Online
Op internet gebeurt dat echter wel. Op verschillende fora laten gebruikers weten dat ze vooral het standpunt van Albert afkeuren omdat hij degene was die het in Palinggate de privacy van Wesley en Yolanthe schond door de beelden van de bewakingscamera's uit te zenden.

Dat de showbizzdeskundige van Boulevard later ineens probeert om een ander programma zwart te maken, wordt niet gewaardeerd. En daarmee raakt Albert dus indirect zichzelf met zijn uitspraak.

Wordt vervolgd?

Reageren