Paul de Leeuw riskeert rechtszaak in België

Paul de Leeuw liet in zijn Vlaamse show Manneke Paul twee gasten een jointje roken. In de Belgische drugswet staan hier zware straffen op: in het ergste geval tot tien jaar cel. 

De drugswet laat er weinig onduidelijkheid over bestaan: georganiseerd blowen in groepsverband is streng verboden, al helemaal als er minderjarigen in de ruimte aanwezig zijn. 

Blowen bij Manneke Paul

In de betreffende uitzending steken twee mensen een joint op en ook Paul nam een trekje van de pretsigaret. Al snel werd er in de Vlaamse media schande van gesproken en zender VTM heeft dan ook besloten het blow-item niet uit te zenden.

VTM ziet het probleem niet

Overigens liet VTM in een verklaring weten het probleem niet zo te zien: “De studio waar de opnames plaatsvonden, is geen publieke ruimte, maar een private plek. We hebben achteraf ook geen klachten ontvangen of vragen van de aanwezigen gekregen. Wie naar Manneke Paul komt, weer nu eenmaal dat er onverwachte dingen gebeuren”.

Fout is fout 

In dagblad De Standaard laat een Vlaamse criminoloog desgevraagd weten dat er wel degelijk juridische grond voor vervolging is. "Het maakt daarbij niet uit dat het item niet wordt uitgezonden. Wie een lokaal ter beschikking stelt waar in groep jointjes kunnen worden gerookt, riskeert celstraffen van drie maanden tot vijf jaar. Wanneer je blowt met minderjarigen in de buurt, riskeer je zelfs tot tien jaar cel”.

Reageren