Paul, de octopus met voorspellende voetbalgaven

Tijdens het WK Voetbal in Zuid-Afrika in 2010 werd de Duitse octopus Paul een fenomeen. Terecht.

Tijdens het WK Voetbal in Zuid-Afrika in 2010 werd de Duitse octopus Paul een fenomeen. De inktvis met voorspellende gaven woonde in het Sealife Centre in Oberhausen. Hij voorspelde van acht WK-wedstrijden de winnaar en dat deed hij acht keer correct. Normaal een kans van 0,39%.

Mosseltje
De octopus kreeg in zijn aquarium twee etensbakjes voorgeschoteld met op de buitenkant de vlag van de twee strijdende landen. De bak waar Paul een mosseltje uit pakte, werd de winnaar. Dus toen Paul zich bij de finalevoorspelling te goed deed aan het lekkers in de Spaanse bak, wisten de kenners genoeg: Nederland was kansloos.

Dood
Het dier maakte zelfs iets los bij de Iraanse president Ahmadinejad, die in Paul het toonbeeld van westerse arrogantie zag. Wat hadden we hem ook graag aan het werk gezien op het komende EK, maar Paul stierf in oktober 2010 op 2½-jarige leeftijd een natuurlijke dood.

Ontroering
De Amerikaanse documentaire over de onvergetelijke Octopus Paul is een prachtig eerbetoon aan de werkelijke ster van het WK 2010. Vooral de beelden van zijn plechtige staatsbegrafenis zijn zeer ontroerend.

Reageren