Peking Express Special | Presentator Sol Wortelboer

4 april 2012 16:09 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Sol Wortelboer heeft de meest jaloersmakende baan van Hilversum bemachtigd: presentator van Peking Express.

‘Belachelijk blij’, was de 28-jarige Sol toen hij werd gevraagd om Peking Express te presenteren. Hij schreeuwde het uit toen hij bij Net5 wegreed. Het is ook nogal wat om als onervaren presentator (zijn grootste wapenfeit was de kapperswedstrijd Next Hair Guru) te worden gevraagd voor dit grote en dure programma. Maar volgens Sol heeft de zender de juiste keuze gemaakt. „Dit is echt iets voor mij. Reizen is mijn hobby, televisiemaken mijn passie. Als dat samenvalt, ben ik gelukkig.” 

Trein
Dat reizen zit Sol in het bloed. „Mijn moeder is Chileens, mijn vader Nederlands. Hij was 24 toen hij naar Zuid-Amerika ging en m’n moeder zwanger maakte. Hij bloeit nog op als hij reist, en ik heb hetzelfde. Zet mij maar 36 uur in een trein in India. Heerlijk!” 

Brad Pitt
De liefde voor tv ontstond op de set van de Hollywood-film Ocean’s Twelvedie in 2004 werd opgenomen in de woonplaats van Sol, Amsterdam. „Ik was net klaar met school en kreeg via een vriend een baantje op de set. Stond ik twee dagen later een peukie te roken met Brad Pitt. Aardige vent, trouwens. Het was een leuke, nieuwe wereld. Daarna heb ik aan films gewerkt als Zwartboek, en Alles is Liefde en toen kwam ik bij het programma Sixpack terecht. Inmiddels weet ik dat ik niet bang ben om voor de camera te staan; ik kan een verhaal vertellen.” 

Feesten 
Wanneer Televizier Sol op de Filipijnen spreekt, is hij net over de helft van de opnames. Kan het programma zijn hoge verwachtingen inlossen? „Het is zo leuk dat ik niet eens het gevoel heb dat ik werk. Ik sta iedere dag vroeg op, om een uur of half zes, en ga uiterlijk tien uur naar bed. Nee, feesten is er niet bij. Daarvoor moeten we allemaal te hard werken. En als ík mijn werk niet doe, heeft iemand anders in het team daar last van. Ik kan niet lopen zieken.”Na de opnamen begint het lastige gedeelte voor een presentator. Dan is het lijdzaam afwachten of je programma een hit wordt. „Ik weet wel dat mensen naar Peking Express uitkijken, omdat het zo lang is weggeweest. Ik weet ook dat ik alles heb gegeven. Daarna kun je het alleen maar loslaten.”

Bali
Maar wat als dit avontuur mislukt? Ook daar heeft Sol een passend antwoord op. „Dan vind ik wel iets anders. En misschien ga ik wel vijf maanden surfen op Bali en daar nadenken over m’n leven. Ik heb geen koophuis en geen auto. Ik heb alleen een leuke vriendin, van wie ik hoop dat ze met me meegaat. Dan ga ik daar genieten. Ik kan me wel druk gaan maken over de kijkcijfers, maar zou niet weten waarom.”  

Meer over