Penoza 2 - Hoe verder na seizoen 1?

25 november 2012 12:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De spannendste Nederlandse misdaadserie is terug. En in Penoza wordt - ook dit tweede seizoen - niemand gespaard. Ook niet een beetje.

Na seizoen 1 had het over en uit moeten zijn met de serie Penoza. De KRO wilde een afgesloten reeks van acht afleveringen en die kreeg de zender. Maar de serie over Carmen van Walraven-De Rue en haar maffiafamilie sloeg zo goed aan bij het publiek dat schrijver Bart Jan Korthuis weer aan de bak moest.

Dat bezorgde hem enkele hoofdbrekens. Penoza is tenslotte een misdaadserie, en daarin willen nog weleens slachtoffers vallen. „We hebben zo veel mensen laten neerschieten in seizoen 1; als ik had geweten dat er een vervolg zou komen, had ik meer mensen van de vaste cast laten leven. In eerste instantie heb ik me wel achter de oren gekrabd: hoe moet ik dit in godsnaam doen?”

Monic Hendrickx

Ook hoofdrolspeelster Monic Hendrickx had allang afscheid genomen van Penoza. „Het was heel raar en onverwacht dat er een vervolg kwam. Maar ik ben er natuurlijk blij mee. Een van de voordelen van een serie is dat je langer in je personage kunt ronddwalen. Bovendien is Carmen een rijk personage. Met al die familiebanden en hoe die mensen elkaar aantrekken en afstoten. Het wereldje waarin Penoza speelt, vind ik fascinerend.”

Carmen van Walraven keert terug                       

In Seizoen 1 kreeg Carmen veel voor haar kiezen. Ze ontdekt dat haar man Frans een grote vis in de drugshandel is en net als ze hem ervan heeft overtuigd dat het beter is eerlijk werk te gaan zoeken, wordt hij geliquideerd. Carmen wordt daarna bedreigd door mensen uit de onderwereld en krijgt justitie achter zich aan. Ze besluit dan maar de rol van haar man over te nemen en de drugshandel in te gaan.

Aan het einde van het avontuur stort haar wereld in, wanneer ze ontdekt dat haar eigen vader achter de moord op Frans zit. Zelf loopt ze ook gevaar; ze vlucht naar Australië om een nieuw leven te beginnen. Ze heeft voorgoed gebroken met het criminele milieu. Tot seizoen 2 tenminste.

Herkenbaarder

Bart Jan Korthuis’ grootste probleem was hoe hij Carmen op een geloofwaardige manier kon terugkrijgen naar de stad waar ze zich nooit meer kan vertonen.

„Dat was in het begin een gevecht, maar daar zijn we goed uit gekomen. Zelfs zo goed dat de serie nog spannender wordt. In seizoen 1 kon ze vertrouwen op haar familie; dat is nu weggevallen. Ze heeft geen geld meer en moet alles weer opbouwen. Daarmee is ze veel kwetsbaarder dan eerder. En het gevecht wordt nog groter. Hoe kan ze veilig blijven als zelfs haar eigen familie een potentiële vijand is? Ik denk dat Carmen nu ook herkenbaarder is voor het publiek; ze zou je buurvrouw kunnen zijn.” 

Over grenzen                                           

Carmen stort zich tegen wil en dank weer in de criminele wereld. Een keuze waarvoor Monic begrip kan opbrengen. „Vaak zijn de dingen niet zo zwart-wit als ze lijken. Ik kan me voorstellen dat ik in staat zou zijn iemand dood te maken als ze aan m’n kinderen zouden komen. Dan zou ik ook over mijn grenzen gaan."

"Je moet wel bedenken dat wij vanuit een luxepositie kunnen oordelen over goed en fout. Dat lijntje is veel dunner dan je denkt. Er hoeft maar oorlog uit te breken en ik zou al mijn reserves opzijschuiven. Carmen verkeert in een lastige situatie; justitie is voor haar geen veilige haven. Dat is voor heel veel mensen in de criminele wereld zo. En in die wereld zit ze nu eenmaal.”

Over Carmens belevenissen in het nieuwe seizoen wil Monic nog niks kwijt:

„Ik kan het plot niet verraden, want dan is het niet meer leuk om te kijken, maar ik kan wel zeggen dat Carmens familie weer een heel grote rol speelt. Ook dit seizoen gaat ze weer over grenzen heen. En ze vinden me. Dat is balen. Het is tegen wil en dank, maar Carmen komt toch weer in die achtbaan terecht.”

Maffiabaas Willem Nijholt        

Omdat er zo veel slachtoffers vielen in seizoen 1, biedt dat in ook ruimte voor nieuwe personages. Eric Corton speelt de nieuwe geliefde van Carmen en Willem ‘pizazz’ Nijholt maakt zijn opwachting als Henk Ooms, de grote maffiabaas.

Vooral met die laatste naam is Bart Jan Korthuis in zijn nopjes. „Henk is de man die achter de schermen aan de touwtjes trekt en Willem Nijholt is de gedroomde acteur voor die rol. Daar staat een man die je 100% gelooft. Willem heeft zo’n power. Zodra hij in beeld komt, moet je naar hem kijken. Alles bij elkaar vind ik seizoen 2 nog spannender en beter dan seizoen 1, en zo anders dan wat we in Nederland zijn gewend op het gebied van politieseries. Ik denk dat Penoza daarom zo aanslaat.”

Amerikaanse remake van Penoza 1

Dat geldt niet alleen voor Nederland. Heel Polen zat voor de tv toen Penoza daar in een Poolse remake werd uitgezonden. En zelfs Amerika zag dat het goed was. Zender ABC heeft de rechten gekocht en zendt de serie begin volgend jaar uit als Red widow.

Met Amerikaanse acteurs, tot grote spijt van Monic, die zelf graag de hoofdrol voor haar rekening had genomen. „Maar je komt er niet tussen in Amerika. Wel jammer, want al is het een enorm compliment dat ze de serie willen hebben, nu hou je toch het gevoel dat ze je rol hebben afgepakt.”

Gelukkig is er voor Monic altijd nog seizoen 3. Tenminste, als Bart Jan dit seizoen niet te veel slachtoffers heeft gemaakt. „Nee hoor, daar heb ik dit keer rekening mee gehouden. Als de Kro hierna nog wil doorgaan, dan kan dat.”

Meer over