Penoza 3: De spannendste serie op de Nederlandse televisie barst los los

Aan het eind van het tweede seizoen stond drugsbarones Carmen op de top van de apenrots. Maar nu wil ze een legaal leven leiden. De spannendste serie op de Nederlandse televisie barst weer los.

De laatste scène van het vorig seizoen van Penoza was vrolijk, hoopvol en vreedzaam. Carmen trouwde met John en op het bruiloftsfeest had iedereen een puike tijd. Maar die relatieve rust is al snel voorbij in het derde seizoen van de misdaadserie Penoza.

Carmen staat nu aan het hoofd van een criminele organisatie en om daar te ­blijven, moet ze keihard zijn. Al heeft ze ook andere plannen voor de toekomst.

Vrouwelijke held in mannenwereld

Hoofdrolspeelster Monic Hendrickx was blij dat ze tijdelijk weer in de misdaadschoenen van Carmen kon stappen. "Ze begon als vrouw van. Iemand die niets moest hebben van de onder­wereld en daar ook absoluut geen verstand van had. Maar nu staat ze haar mannetje. ­

Carmen is een vrouwelijke held in een mannenwereld. En dat is vrij nieuw. Maar ik speel niet een manwijf, ik kom die wereld niet binnenstappen met de power van een man. Ik gebruik mijn vrouwelijke intuïtie en charmes om die wereld de baas te blijven en het hoofd boven water te houden. Dat maakt de serie reuze spannend, ik ben nog lang niet klaar met Carmen.”

Het Penoza-gevoel

De Amsterdamse misdaadbaas kreeg in de vorige twee reeksen al het nodige voor haar kiezen. Haar man en broer werden vermoord, ze werd bedreigd door de plaatselijke maffia en legde zelf een godfather (Henk Ooms, gespeeld door Willem Nijholt) om.

Maar Penoza draait in eerste instantie niet om de actie, de serie gaat vooral over familie. Dat is volgens schrijver Pieter Bart Korthuis de basis van de serie. "Dat is wat wij het Penoza-gevoel noemen. Als het afleveringen worden met te veel pief-paf-poef, of als het alleen nog maar over drugstransporten gaat, dan moeten we op de rem trappen. Het draait allemaal om Carmen als moeder, niet om Carmen de zware crimineel.”

Bloedjes van kinderen

En Carmen van Walraven krijgt dit seizoen veel te stellen met haar bloedjes van kinderen. Korthuis: "Als moeder heeft ze een totaal andere positie dan in de eerste twee seizoenen. De zorgen zijn groter. Als je je kinderen altijd thuis hebt, kun je per dag de problemen opvangen.

Maar nu staan Lucien en Nathalie op eigen benen en dat zorgt voor veel onzekerheid. Je ziet dat de problemen die dit seizoen ontstaan heel vaak vanuit de kinderen beginnen. De vraag is: kun je straffeloos in de criminaliteit rondlopen zonder dat je kinderen een klap van de molen krijgen?"

Willem Holleeder

Het tweede thema van Penoza 3 is dat Carmen langzaamaan denkt over afscheid nemen. Het is mooi geweest, ze wil een legaal leven leiden zonder altijd maar over haar schouder te hoeven kijken. "Carmen krijgt er een kick van om zich in die mannenwereld te laten gelden”, zegt Monic Hendricxx.

"Toch heeft ze plannen om eruit te stappen. Maar wel op een manier waardoor ze niet hoeft te vrezen voor haar leven.” Of dat gaat lukken? Pieter Bart Korthuis: "Het cliché bestaat dat als je eenmaal groot bent in de misdaadwereld, je nooit meer veilig met pensioen kan. Nou, mensen die dat kunnen weten, hebben me verzekerd dat het wél kan. Maar je moet het op een nette manier doen. Je moet de mensen onder je langzaam naar boven laten groeien. Carmen heeft dat allemaal gepland.”

En voor kijkers die twijfelen aan het realisme van de serie, zegt Hendrickx: "Misdaadjournalisten zeggen dat de verhaallijnen vrij aardig in de buurt komen van de ­werkelijkheid. En ik hoorde via via zelfs dat Willem Holleeder ook heeft gezegd dat die aardig realistisch zijn. Dat is wel een mooi compliment, haha.”

Verslavend

Intussen groeit het kijkers­publiek van Penoza gestaag door. Seizoen 2 werd nog beter bekeken dan seizoen 1. "En dan zijn nog niet eens de kijkers via Uitzending Gemist geteld”, zegt Korthuis. "Veel mensen zien daar alle afleveringen achter elkaar en dat vind ik heel ­bijzonder. Mensen hebben het altijd over Amerikaanse series die ze in één weekend uitkijken; nu hebben wij een serie gemaakt die net zo verslavend is.”

Meer over:

Reageren