Perfume

Een bestseller verfilmen valt op zich al niet mee. En als dat boek dan ook nog eens volledig draait om geur en praktisch zonder dialoog is, dan haal je jezelf als regisseur een hele hoop ellende op de hals.

Maar eerlijk is eerlijk, de Duitse filmmaker Tom Tykwer (o.a. Lola Rennt) heeft van Perfume: The Story of a Murderer een uiterst sfeervolle film gemaakt, die Das Parfum van Patrick Süskind op een waardige manier tot leven heeft gewekt.

Obsessie
Vanavond viert de grote internationale productie zijn tv-première. Centraal in het verhaal staat de achttiende eeuwse Jean-Baptiste Grenouille, een jonge Parijse zonderling, die zelf geen lichaamsgeur heeft en daardoor een obsessie heeft voor alles wat riekt.

Ultieme geur
Hij gaat in de leer bij een parfumeur, omdat hij hoopt dat deze hem kan leren de ultieme geur samen te stellen. Daarvoor moet hij ook een aantal schone jonge deernes van hun geur én leven
beroven.

Beste rol voor...
Ben Whishaw imponeert als Grenouille, maar de beste rol is toch weggelegd voor Dustin Hoffman, die Grenouille als meesterparfumeur de kneepjes van het vak bijbrengt.

Korter
De film had een half uurtje korter gemogen, maar de kracht van de beelden en de knappe manier waarop geur in beeld is gevangen,
maken veel goed.

Reageren