Peter R onderzoekt gruwelijke toiletmoord

Een moord die qua gruwelijkheid nauwelijks zijn gelijke kent in Nederland, maar desondanks nooit landelijk de pers heeft gehaald. Peter R. de Vries besteedt zondag in zijn programma uitvoerig aandacht aan de moord op de 63-jarige Lydie Baneke-Knap uit Amstelveen, die in 1994 in het toilet van haar woning met tientallen messteken letterlijk werd afgeslacht.

De moord is nooit opgelost. In samenwerking met het Cold Case Team van de politie Amsterdam-Amstelland probeert Peter dit gruwelijke misdrijf nu alsnog op te helderen.

Opnieuw onderzoek
Uit de reportage komt naar voren dat het onderzoek in 1994 op veel punten onvolledig is geweest, maar dat de politie wel over een aantal interessante aanknopingspunten beschikt.

37 messteken
Lydie Baneke-Knap, een voormalig maatschappelijk werkster, werd op de middag van 9 februari 1994 in haar woning aan de Amstelveense Haagkerslaan vermoord. Lydie werd op het toilet gevonden. Zij was 37 keer gestoken met een mes. Over het motief van de moord is niets bekend.

Cold Case Team
Peter, die zelf in Amstelveen is opgegroeid, heeft 11 jaar geleden al bij politie en justitie aangegeven dat hij aandacht aan deze gruwelijke zaak wilde besteden, maar dat werd toen om allerlei redenen steeds afgehouden. Nu is het alsnog zo ver en werken De Vries en het Cold Case Team samen in de hoop nieuwe tips binnen te krijgen. Peter: "Veel mensen denken dat wij met de politie een kat en hond relatie hebben, maar dat is niet zo. We werken vrij veel samen. Het is belangrijk dat dit soort zaken een groot publiek bereiken, waardoor de kans op een oplossing toeneemt. De politie ziet dat ook in en dat heeft de laatste jaren tot een zeer constructieve samenwerking geleid".

Reageren