Pieter van Vollenhoven 70 jaar

Een hele avond Pieter van Vollenhoven! Het duurde erg lang voor hij door zijn schoonfamilie én het Nederlandse volk werd geaccepteerd, maar inmiddels geldt Pieter van Vollenhoven - echtgenoot van prinses Margriet - als de meest toegankelijke van de Oranjeclan

Een sociaal bewogen man en een gezellige prater met een onverwoestbaar goed humeur, volgens ingewijden. Eigenzinnig en onafhankelijk ook, zo blijkt uit het portret Pieter 70, dat de NOS op de vooravond van zijn zeventigste verjaardag (morgen op Koninginnedag) uitzendt.

Opvallen
Van Vollenhoven viel niet alleen op door zijn keuze om met een prinses te trouwen, maar ook door zijn niet-aflatende strijd voor onafhankelijk onderzoek en zijn piano-optredens met zijn ‘Gevleugelde Vrienden’, Louis van Dijk, Pim Jacobs en Harry van Hoof.

Belangrijke zaken
Pieter praat over zaken die voor hem belangrijk zijn en waar hij zich de afgelopen decennia mee heeft beziggehouden, zoals veiligheid, het belang van onafhankelijk onderzoek en (adequate) slachtofferhulp. Maar ook zijn rol binnen de koninklijke familie en zijn band met zijn vier zonen komen aan bod.

Tros ook
Ook de Tros besteedt aandacht aan de bijna-jarige. In Pieter van Vollenhoven: 70 jaar gewoon anders spreekt Ivo Niehe met alle premiers met wie Van Vollenhoven te maken kreeg.


Aan het woord komen ook Mies Bouwman, de echtgenote van zijn overleden broer Willem-Jan, de buren op ’t Loo en de vrouw bij wie hij zijn favoriete pup vond. Daarnaast is een zeldzame geluidsopname van Pieters moeder te horen. Meester Pieter is zelf opvallend openhartig over zijn leven, de moeilijkheden en zijn ouders. Die zagen het huwelijk met een prinses aanvankelijk helemaal niet zitten. Pieter: „Mijn vader, als vogelliefhebber, was ook opgevoed met: ‘Een mus trouwt niet met een mees.’ ”

Reageren