Plan voor reclameloze Omroep

De werkgroep Andere Publieke Omroep heeft een nieuw idee gepubliceerd over de voortgang van de Nederlandse Publieke Omroep.

De belangrijkste veranderingen: twee zenders in plaats van drie, en de reclame kan de prullenbak in.

Geen reclame
Eén zender moet zich gaan toespitsen op nieuws en actualiteit, de ander op kunst en cultuur. Reclame op de Publieke Omroep moet worden afgeschaft.

Op dit moment komt ongeveer een kwart van de inkomsten van de Omroep binnen door de Ster, oftewel de reclameboodschappen. Dat geld moet dus worden terugverdiend. De werkgroep heeft wel een idee hoe dat kan.

Weg met voetbal
Grote amusementsshows als het Songfestival moeten niet meer aangekocht worden, en ook het dure Eredivisievoetbal en andere grote sportevenementen dienen naar de commerciële omroepen te worden overgeplaatst.

Op die manier komt de mogelijkheid vrij om de derde zender op te heffen. Al met al zou de Publieke Omroep Nieuwe Stijl zo'n 370 miljoen euro gaan kosten, ongeveer de helft van het huidige budget van de Publieke Omroep.

Het is niet de eerste keer dat de werkgroep de omroep wil veranderen. In 2006 kwam de groep met een vrijwel identiek voorstel.

Bekijk in deze PDF het hele voorstel van de werkgroep.

Reageren