Plasterk dreigt TROS uit publiek bestel te zetten

Als het aan minister Ronald Plasterk ligt, moet de TROS op haar tellen passen. Hij dreigt de erkenning van de TROS in te trekken als deze omroep de regels van de Mediawet niet naleeft.

Om opnieuw een uitzendconcessie te krijgen zal de TROS "overtuigend" moeten aangeven dat de omroep zich in de toekomst beter gedraagt. Dat schrijft de minister in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer.

C1000
Waar is de TROS dan de fout ingegaan? Volgens Plasterk bijvoorbeeld in de Bibaboerderij, dat naast een kinderprogramma ook een marketingconcept van C1000 is. Onderzoek van het Commissariaat van de Media (CvdM) heeft uitgewezen dat de supermarktketen volgens het contract met de TROS bij overtreding van de Mediawet eventuele boetes voor zijn rekening zou nemen.

Meeste boetes
Het zou niet de eerste keer zijn dat de TROS de regels van de Mediawet aan haar laars lapt. Plasterk geeft aan dat de omroep in de afgelopen tien jaar de meeste boetes voor overtredingen van sluikreclame en sponsorregels heeft gekregen.

Geen nieuwe erkenning
Voor hem is nu dan ook de maat vol. Hij eist dat de TROS de regels van de Mediawet voortaan nauwkeurig naleeft. "Indien zij dat niet doet, komt zij niet voor een volgende erkenning in aanmerking", aldus de minister. Het Commissariaat stelt een vervolgonderzoek in naar Bibaboerderij.

Reactie van de TROS
De TROS heeft verbaasd gereageerd op het dreigement van Plasterk. Aan het NOS Journaal liet de omroep het volgende weten: "We hebben er geen enkel (financieel) belang bij om de Mediawet te overtreden. We betreuren het daarom zeer dat deze suggestie wordt gewekt. Het dreigement van de minister dat we wellicht niet voor een nieuwe erkenning in aanmerking zouden komen, stelt ons teleur omdat we al jarenlang loyaal zijn aan het publieke bestel."

Reageren