Politiehuisstijl is niet vrij te gebruiken door tv-series

De rechtbank heeft woensdagavond besloten dat de producenten van tv-series de politiehuisstijl niet vrij mogen gebruiken.

De Onafhankelijke Televisieproducenten spanden een rechtszaak aan de tegen de Nationale politie omdat de ze het niet eens waren met het nieuwe beleid. Sinds 1 januari moeten tv-producenten officieel toestemming vragen voor het gebruik van de politiehuisstijl. De producenten eisten dat de politie nooit een uitzending mag verbieden om de inhoud, maar dat vindt de rechter echter te ver gaan.

Dokter Tinus

Eerder spanden de producenten van Dokter Tinus een kort geding aan tegen de Nationale Politie. Voor de tv-serie mochten ze geen gebruik maken van de huisstijl omdat de rol van politieagent Tygo Gernandt veel te klungelig vond. Uiteindelijk oordeelde de rechtbank dat de vrijheid van meningsuiting van programmamakers zwaarder weegt dan het belang van de politie om haar imago te beschermen.

Nieuwe regels National Politie

Sinds 1 januari moeten tv-producenten officieel toestemming vragen om politielogo’s,-uniformen en -auto’s te mogen gebruiken in tv-series. De Nationale Politie test of er een waarheidsgetrouw beeld wordt gegeven van de werkelijkheid. "Het is niet de bedoeling dat wij in producties onderuit gehaald worden”, liet de Nationale Politie al eerder weten. “Wij zijn te vergelijken met een A-merk”.

Reageren