Powned en WNL onderzocht

Het Commissariaat Voor De Media (CvdM) gaat onderzoeken wat precies de banden zijn tussen de twee nieuwe publieke omroepen WNL en PowNed enerzijnds en de commerciële Telegraaf Media Groep andezijds.

In NRC Handelsblad wordt gesteld dat de beide omroepen onder verscherpt toezicht komen te staan omdat vermoed wordt dat zij als nieuwkomers iets té hecht met hun commerciële tegenhanger samenwerken.

Het CvdM gaat onderzoek of dat het geval is, en of de handelingen van de omroepen door de beugel kunnen.

Moederbedrijf
Zowel WNL (Wakker Nederland, gebaseerd op de pay-off van De Telegraaf) als Powned (opgestart door GeenStijl.nl, onderdeel van TMG) vinden hun oorsprong bij De Telegraaf.

De beide omroepen lijken die banden nog niet helemaal doorgeknipt te hebben, terwijl dat wel zou moeten. Zo wordt bijvoorbeeld de website van omroep PowNed van content voorzien door GeenStijl.nl, en GeenStijl.nl op haar beurt linkt weer vaak naar Powned.tv.

Ook worden programma's van beide omroepen geproduceerd door dochterbedrijven van TMG. In principe is dat laatste, het uitbesteden van producties aan externe partijen, voor omroepen niet verboden. Maar in dit geval gaat het om twee omroepen die hun oorsprong bij een commercieel bedrijf hebben, die hun producties (en dus belastinggeld) steevast naar dat commerciële bedrijf terugsluizen door hun bestellingen voor producties alleen bij dat bedrijf te plaatsen.

Reageren