Prachtige film: Haar Naam Was Sarah

Het boek is aangrijpend en de film doet daar niet voor onder. Haar Naam Was Sarah, vanavond te zien bij de NCRV, past perfect in de sfeer van Dodenherdenking.

Het horrorverhaal van de Holocaust en de Joden­vervolging door de nazi’s, is ontelbare malen verteld. In haar boek Sarah’s Key (Haar Naam Was Sarah) vertelde de Franse schrijfster Tatiana de Rosnay het in 2009 nog een keer. En wel op zo’n aangrijpende, ontroerende manier dat het boek wereldwijd een bestseller werd. Ook de verfilming uit 2010, door haar landgenoot ­Gilles Paquet-Brenner, onder de titel Elle s’Appelait Sarah, was een groot internationaal succes.

Haar Naam Was Sarah

Het blonde Franse tienermeisje Mélusine Mayance (zie scènefoto) speelt hierin de aandoenlijke titelrol van Sarah. Door haar blauwe ogen zien we wat de gevolgen zijn van de deportatie van duizenden Parijse Joden naar de concentratiekampen. Gezinnen worden wreed uit elkaar gerukt, mensen bezwijken onderweg aan de ontberingen of sterven in de gaskamer.

Hartverscheurend

Wat boek en film zo bijzonder en hartverscheurend maken, is het persoonlijke verhaal van Sarah. Met haar ouders valt ze op 16 juli 1942 bij een razzia in handen van de Franse politie, die collaboreert met de Duitse bezetter. Het ergste valt te vrezen voor de arme Joodse familie en haar lotgenoten. Maar ook voor haar broertje, dat ze vlak voor de inval in een kast heeft opgesloten, met de belofte hem snel te komen ophalen.

De ontsnapping

Sarah weet te ontsnappen en spoedt zich dagen later met de sleutel terug naar huis om haar broertje te bevrijden.... In 2002 komt de Amerikaanse journaliste Julia Jarmond (Kristin Scott Thomas, bekend uit The English Patient), met haar gezin in het appartement te wonen. Ze krijgt lucht van het drama dat zich hier heeft afgespeeld en gaat op onderzoek uit.

Reageren