Probleem: VARA herhaalt Zeg 'ns Aaa

18 December 2009 13:15 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De VARA wil in 2010 de originele afleveringen van de populaire comedyserie Zeg 'ns Aaa gaan herhalen. Mien Dobbelsteen zou dus in commerciële én publieke vorm te zien kunnen gaan zijn, aangezien ook RTL 4 werkt aan nieuwe afleveringen van dezelfde serie. De VARA gooit echter mogelijk roet in het eten door RTL aan te klagen...

Het plan van de VARA levert namelijk mogelijk ook wat problemen op, zo werd donderdag duidelijk tijdens de rechtszaak tussen de VARA en RTL Nederland.

Mien en Witte Reus
De rechtszaak draait om een advertentiedeal die RTL Nederland sloot met Henkel, fabrikant van wasmiddel Witte Reus. RTL is namelijk van plan het nieuwe seizoen van Zeg 'ns Aaa door Witte Reus te laten sponsoren. Mien zou ermee gaan wassen én in advertenties en op verpakkingen van het wasmiddel te zien zijn.

Verwarrend
De VARA wil dat niet. Omdat de omroep de oude afleveringen van de plank trekt, is men bang dat het Nederlandse publiek Mien Dobbelsteen, en dus Zeg 'ns Aaa, en dus de VARA, óók gaat associëren met het wasmiddel.

Bovendien zou RTL geen toestemming hebben gekregen om Mien te laten sponsoren, en wil de omroep voorkomen dat het bekende personage volgend jaar op miljoenen pakken Witte Reus-wasmiddel verschijnt.

Sponsoring moet kunnen
RTL is het hier echter niet mee eens. De zendergroep vindt dat de licentieregeling waardoor RTL Zeg 'ns Aaa mag maken, ook sponsoring in deze vorm dekt, en vreest dat er geen nieuw seizoen van Zeg 'ns Aaa gemaakt kan worden als er geen vorm van sponsoring gevonden kan worden.

Mien vindt het broodroof
Actrice Carry Tefsen, die Mien Dobbelsteen speelt, was zelf niet bij de zaak aanwezig. Zij gaf eerder wel al aan dat ze vindt dat de VARA bezig is met broodroof, door de productie van een nieuw seizoen van het programma onmogelijk te maken.

De VARA stopte in 1993 na 212 afleveringen met de comedyserie.

Meer over