Profiel: Saga Norén (Sofia Helin) uit The Bridge

17 november 2012 12:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Rechercheur Saga Norén uit ‘The bridge’ is iemand met een gebruiksaanwijzing. Tot normaal sociaal contact lijkt ze niet in staat. Wat mankeert Saga precies?

Als rechercheur kun je geen betere hebben. Saga Norén bijt zich in The Bridge als een terriër vast in de zaak van de ‘waarheidsterrorist’ en zal niet rusten voordat ze de seriemoordenaar heeft ingerekend. Maar als sociaal wezen is de Zweedse agente voor verbetering vatbaar. Ze reageert niet, nauwelijks of gestoord op de mensen om haar heen en gaat tijdens het onderzoek volledig haar eigen gang.

'Beetje raar'

De stuurse Saga lijdt, zo bedachten de schrijvers, aan een milde vorm van autisme: het syndroom van Asperger. „We vonden dat ze een beetje raar moest zijn”, vertelt Hans Rosenfeldt, een van de bedenkers van de misdaadserie. „Briljant in haar werk, maar anders dan anderen en een tegenpool van Martin Rohde, haar extraverte compagnon. Zo kwamen we op het idee om haar met een contactstoornis op te zadelen. Dat geeft interessante spanningen en grappige aanvaringen.”  

Alles onder controle

Sofia Helin, de 40-jarige actrice achter Saga, had in het begin grote moeite om zich in haar personage in te leven. „We hebben niets met elkaar gemeen; ik ben het tegenovergestelde van Saga”, bekent Sofia. „Zij heeft alles onder controle, terwijl ik een speelbal ben van mijn emoties. Zij is zo gesloten als een oester; ik ben juist een open boek.”

Complimenten

Door veel te lezen over het syndroom van Asperger kreeg Helin steeds meer vat op de rol. Uiteindelijk ging het haar zo goed af dat talloze patiënten en de Zweedse Asperger Vereniging haar complimenteerden met haar spel. Sofia: „Ze vonden dat ik haar herkenbaar neerzette en waren blij dat Saga niet wordt veroordeeld of belachelijk gemaakt maar de held van het verhaal is.”  

Bekijk hieronder de trailer voor seizoen 2 van The Bridge.

Of lees de review van seizoen 1 van The Bridge.

Meer over