PVV en Groenlinks hekelen KRO (update)

De KRO geeft zijn leden een stemadvies. Dat brengt NRC Handelsblad dinsdag in een interview naar buiten. In een brief gericht aan 460.000 KRO-leden roept directievoorzitter Koen Becking op om op 9 juni vooral niet op de PVV of Groenlinks te stemmen. De twee partijen willen namelijk dat alle omroepverenigingen worden opgeheven. | Update: De PVV en Groenlinks hebben met verontwaardiging gereageerd op het stemadvies.

Update 26-05-2010
Pardon?


PVV-leider Geert Wilders vindt het stemadvies 'schandalig' en eist dat de overheidssubsidie aan de KRO per direct wordt gestaakt. PVV-kamerlid Martin Bosma noemt het een 'perfide actie': "PVV-stemmers betalen mee aan actie tegen de PVV. Daarom moet de minister nu keihard ingrijpen."

Groenlinks-leider Femke Halsema noemt het stemadvies 'ongepast' en vindt het misleidend. De politica heeft dinsdag haar optreden bij het RKK-programma Kruispunt - gelieerd aan de KRO - afgezegd uit onvrede over de actie.

Halsema benadrukt dat Groenlinks niet wil bezuinigen op de publieke omroep, maar dat de partij af wil van het verzuilde omroepstelsel. "Als u uw leden respecteert dan stuurt u ze geen misleidende politieke informatie op," reageert ze. "KRO-directeur Koen Becking komt niet op voor de publieke omroep, maar voor zijn eigen belangen. Het is ongepast om zo'n stemadvies te geven in tijden van een economische crisis."

---

Oorspronkelijk bericht 25-05-2010
KRO geeft stemadvies


Radio- en televisieprogramma's verkeren volgens Becking in gevaar door de op handen zijnde bezuinigingen. "Een aantal politieke partijen wil zo drastisch bezuinigen op de publieke omroep dat wij niet langer de programma's kunnen maken die u zo waardeert", schrijft hij in de brief.

"GroenLinks en de PVV gaan zelfs zo ver, dat omroepverenigingen moeten worden opgeheven. De 460.000 leden van de KRO raken zo hun stem kwijt", beklaagt hij zich. De omroepverenigingen zijn immers vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke stromingen.

Stemadvies
Volgens Becking is er niks mis mee om als grotendeels door de overheid gesubsidieerde omroep een stemadvies te geven. "We zijn een privaatrechtelijke instelling", stelt hij in een interview met het NRC. "Ik zou niet weten waarom wij niet mogen zeggen dat wij er anders over denken. We zeggen niet: je moet op die partij stemmen, maar wel: weet op wie je op stemt."

Bezuinigen
Bezuinigen zouden volgens Becking beter doorgevoerd kunnen worden op het gebied van vaste lasten, bureaucratie en regeltjes en door kostenbesparende samenwerking: "we willen een sterke publieke omroep overeind houden en om te voorkomen dat het kapmes er door heen gaat zijn wij bereid om te veranderen. Ik zie wel degelijk mogelijkheden: waarom moeten we tien ontvangstbalies hebben, twintig kopieerapparaten en al die managers en bestuurders?"

Waardevolle programma's
De KRO-directievoorzitter houdt rekening met grote bezuinigingen, maar vindt een bedrag van 200 miljoen euro veel te hoog. De KRO wil aansturen op gerichte bezuinigingen die plaats over laten voor maatschappelijk waardevolle programma's.

Daartoe behoren bijvoorbeeld kwaliteitsdrama en onderzoeksjournalistiek en KRO-programma's als Boer Zoekt Vrouw, Spoorloos, Memories en De Reunie. Programma's zonder publieke waarde die voortgekomen zijn uit 'kijkcijferterreur' moeten wijken.

Reageren