PVV wil één publieke tv-zender

De komende verkiezingen lijken totaal in het teken te staan van bezuinigingen. Als het aan de PVV ligt, worden de publieke omroepen fors ingekrompen. In het verkiezingsprogramma van de partij staat dat één publieke tv-zender voldoende is en dat de Wereldomroep moet worden geschrapt.

Geert Wilders zegt in een interview met het Algemeen Dagblad dat de bezuinigingen op de publieke omroep één van de speerpunten is in het verkiezings- programma van de PVV.

Op dit moment voeren de omroepen dankzij overheidssubsidie een oneerlijke strijd met de commerciële zenders aldus Wilders. Volgens hem gaat het daarbij om zo'n 700 miljoen euro subsidie per jaar. De politicus stelt dat de omroepen commercieel moeten worden als ze willen overleven.

Het geld dat daarmee vrij komt, moet volgens de politicus besteed worden aan het betaalbaar maken van de zorg. "Beter op dit soort zaken bezuinigen dan op de zorg", aldus Wilders.

Opmerkelijk
Opmerkelijk genoeg bleek eerder uit onderzoek van kijkcijferexpert René van Dammen dat de PVV-stemmers bovengemiddeld veel televisie kijken en dat hun voorkeur uitgaat naar programma's op de publieke tv-zenders, zoals NOS Studio Sport en Boer Zoekt Vrouw.

Bezuinigingen
Ook Groenlinks en de VVD willen de publieke omroep inkrimpen, maar dan tot twee televisiezenders. De VVD wil volgens het AD daarnaast nog twee radiozenders overhouden.

Eerder maakte het CDA al bekend de omroepen grotendeels te willen behouden, maar wel te fuseren. De PvdA is voor behoud van de huidige omroepen. D66 kwam onlangs in opspraak toen hun vermeende plannen - met forse bezuinigingen - op straat kwamen te liggen. Maar dat liep met een sisser af

Reageren