Queen Elizabeth 60 jaar

De Britse koningin is na zestig jaar regeren nog altijd niet van plan om de scepter over te dragen. De NOS zendt vanavond een documentaire uit rondom het leven van Queen Elizabeth.

Bij haar geboorte op 21 april 1926 leek het er niet op dat Elizabeth ooit koningin van Groot-Brittannië zou worden. Ze was derde in de rij van troonopvolging, na haar oom Edward en haar vader Albert. Toen Edward in 1936 afzag van zijn rechten op de troon en Albert in 1952 overleed, volgde Elizabeth als oudste van twee dochters haar vader op.

Buckingham Palace
Zestig jaar later is Elizabeth een van de oudste regerende vorsten ter wereld, en het ziet er niet naar uit dat ze ­binnenkort de troon gunt aan haar inmiddels 63-jarige zoon Charles. In Groot-Brittannië en alle landen van het Gemenebest wordt deze hele week uitgebreid stilgestaan bij het diamanten regeringsjubileum. Zo is er morgen een concert voor Buckingham Palace, met optredens van onder anderen Paul McCartney, Tom Jones en Cliff Richard (live te zien op Ned. 3, 20.25), dinsdag maakt de koninklijke familie een rondrit door Londen, met als afsluiting een balkonscène op Buckingham Palace.

Historische vlootschouw
De politie verwacht evenveel mensen langs de route als bij het huwelijk van prins William en Kate. Maar eerst worden de Londenaren vandaag getrakteerd op een historische vlootschouw op de Theems: er trekken meer dan duizend bijzondere schepen voorbij over een lengte van 11 km. De NOS doet er verslag van.

 

Reageren