Radio Ring 2010| Oorverdovend De laatste

Zes radioprijzen zijn er 22 oktober uitgereikt. Eén van de publieksprijzen van de voorgaande edities zat daar niet meer bij. Het Gouden Radio-Oortje, voor het beste radio-evenement van het seizoen. Toen die prijs in 2006 werd ingesteld, kwam ik met moeite tot een keuzelijst van 20 evenementen. De Week Van De Jaren; en dergelijke themaprogramma's waren nodig om die lijst vol te maken. Inmiddels zijn veel commerciële stations veel acties gaan doen, verpakt in themadagen of -weken. Het aanbod is nu dus groot genoeg om die top 20 met succesnummers vol te stoppen.

In 2006 won Serious Request, een evenement waarbij de toevoeging ’Het Glazen Huis op de Neude’ nog nodig was om duidelijk te maken dat het hier gaat om drie dj’s die in een glazen cabine zes dagen niet eten, en in die zes dagen platen voor geld voor een goed doel draaien. Toen Serious Request won, was de zenderbaas van 3FM, Florent Luyckx oprecht verbaasd. De jarenlange overheersing van de Top 2000 als hét evenement van het jaar leek onbenaderbaar. Ook de mannen van Radio 2 waren zichtbaar verbaasd dat niet de Top 2000 won.

Top 2000
Bij 3FM zorgde de prijs voor een groot zelfvertrouwen rondom Serious Request. Elke volgende editie werd beter, groter, meer bekeken en beluisterd en het opgehaalde bedrag groeit tot nu ook toe elk jaar. Hoewel de Top 2000 in 2007 het Radio-Oortje won, na een campagne op Radio 2 zelf, was er de jaren daarna geen competitie meer. Serious Request won met straatlengtes voorsprong en alle andere, soms erg leuke, evenementen van alle andere zenders hebben het nakijken. Hoe spannend wordt het als we elk jaar Serious Request zo’n Oortje geven? Er staat weliswaar in de spelregels van de AVRO publieksprijzen dat je een jaartje niet mee mag doen als je drie keer op rij zo’n prijs wint. Maar dan een jaartje de Top 2000 als winnaar en dan weer drie jaar Serious Request, dat zou best wel eens het gevolgd daarvan kunnen zijn.

Serious Ear, Oorverdovend De laatste
Het is helder; Serious Request heeft het bestaan van het Gouden Radio-Oortje deels overbodig gemaakt. Daarnaast vond ik het onwenselijk om te veel categorieën over te houden. Nu we ook de Marconi Awards op dezelfde middag uit reiken gaan we al van vier naar zes prijzen. Dat Oortje als zevende prijs erbij zou daar bij ondersneeuwen. Kortom; het Oortje was oorverbodig geworden. En als afscheid aan deze prijs en als een saluut naar de jaarlijkse winnaar van die prijs kwam er een afscheidsoor: Serious Ear, Oorverdovend De laatste. De woensdag voor het RadioGala heb ik de afscheidsprijs uitgedeeld aan de dj’s van 3FM. Kijk hier voor het verslag op 3fm.nl: Holy Moly,-een-Serious-Ear-voor-3FM-onder-het-folie Serieus verdiend!

Reageren