Recept van de week | Apfelstrüdel

Een Oostenrijkse klassieker, afkomstig van een Italiaanse kok.

Voor de serie Two Greedy Italians (BBC Two), reizen de chefs Gennaro Contaldo en Antonio Carluccio door Italië om te kijken hoe de maatschappij en het eten in de loop der jaren veranderd zijn. Dit recept is afkomstig van Antonio en is allerminst Italiaans te noemen. Maar erg lekker is het wel! En met dit recept kan iedereen thuis het zelf proberen te maken.

Ingrediënten voor de vulling (voor 4 personen):

- 3 eetlepels rozijnen
- 1 grote sinaasappel (sap en schil)
- 800g appels die je ook kunt koken (zonder schil en klokhuis, in kleine stukjes gesneden)
- 50g ongezouten boter
- 100 ml water
- 100g fijne kristalsuiker
- 1 theelepel kaneel
- Grote hand verse broodkruimels

Ingrediënten voor het deeg:

- 50g ongezouten, gesmolten boter
- 4 bladen filodeeg
- Poedersuiker
- Ongeklopte slagroom

Bereiding:

Laat de rozijnen weken in het sinaasappelsap en de sinaasappelschillen.

Verwarm de appels samen met de boter, water en suiker 8 tot 10 minuten of zolang als nodig is om de appels iets zachter te maken. Ze moeten nog wel steeds dezelfde vorm houden.

Haal de pan van het vuur en voeg het kaneel, de rozijnen, het sap (Zonder de schillen) en de broodkruimels toe. Roer zodat alles zich met elkaar mengt. Zet de pan daarna apart om af te koelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden celcius/stand 4 bij een gasoven.

Vet de bakvorm in met een beetje gesmolten boter. Spreid een blad filodeeg uit over de vorm en smeer er nog wat boter overheen. Herhaal dit met alle vier de bladen op dezelfde manier.

Stop de vulling met de appelmix in het midden van de deegbladen en vouw deze op. De lange zijdes komen naar boven, zodat het geheel de vorm van een pakketje aanneemt. Mocht je nog een eigen touch willen toevoegen, dan kun je extra filodeeg gebruiken om bovenop een versiering te maken.

Smeer de resterende boter uit over de pakketjes en stop de bakvorm in de oven. Bak het geheel in 15-20 af, totdat de bovenkant goudbruin is en er krokant uitziet. Kijk je creatie voor de zekerheid na 10 minuten even na. Als het te snel bruin wordt, kun je de ovenstand nog veranderen.

Het enige wat je nu nog rest, is het opkloppen van de slagroom en de poedersuiker over de zelfgemaakte strüdels strooien.
 

 

 

Reageren