Recept van de week | Canapé crostini

De crostini van de Britse tv-kok Lorraine Pascale is ideaal voor de lekkere trek, of om snel op tafel te zetten voor onverwacht bezoek. 

In het BBC-programma Lorraine’s Fast, Fresh and Easy Food behandelt ze meer recepten die snel bereid kunnen worden.

Ingrediënten voor de Crostini:

- 1 stokbrood
- olijfolie
- 1 teentje knoflook

Crostini met tomaat, basilicum en mint:

- 2 grote rijpe tomaten
- olijfolie
- klein handje basilicum en mintblaadjes
- eventueel een snufje suiker
- zout en zwarte peper

Crostini met geitenkaas, vijgen en balsamico:

- 100g zachte geitenkaas zonder korst
- 2 verse vijgen
- klein handje muntblaadjes
- 1 theelepel balsamicodressing
- honing

Bereiding:

Verhit de oven voor op 190 graden Celsius/stand 5 bij een gasoven.

Haal de kontjes van het stokbrood af en snijd de rest in diagonale stukken met een dikte van ongeveer 2 cm. Leg de stukjes op een bakplaat neer, giet er olie overheen en bak de crostini 7-8 min in de oven.

Om de tomaten, basilicum en mint variatie te maken snijd je de tomaten in grove stukjes en stop je ze in een kleine kom. Sprenkel wat olie over de tomaten heen en scheur de basilicum en muntblaadjes in kleine stukjes. Voeg hier zout, peper en eventueel suiker aan toe naar smaak en mix alles goed door elkaar.

Voor de variant met geitenkaas pureer je de kaas met een vork in een kleine kom. Breng op smaak met zout en peper en snijd de vijgen in 12 stukjes.

Haal de krokante crostini uit de oven. Snijd de knoflook doormidden en wrijf het afgesneden einde over alle stokbroodjes.

Om het geheel op te maken, schep je de tomatenmix over 12 crostini heen.
Op de andere 12 smeer je de geitenkaas uit de kom. Garneer de hapjes met de stukjes vijg, strooi de muntblaadjes eroverheen en besprenkel het geheel met de balsamicodressing en honing. Leg de crostini bij elkaar op een groot serveerbord.

Reageren