Recept van de week | Tiramisu

Tiramisu is een klassiek toetje uit Italië, maar Jamie Oliver maakt ’m net even anders. Volgens hemzelf is dit de beste tiramisu ooit. Probeer het zelf.

Ingrediënten
250 gram pure chocolade (tenminste 70% cacao)
50 gram boter in blokjes
175 gram lange vingers
400 ml hete zoete koffie
Een paar scheutjes zoete dessertwijn (bijvoorbeeld Vin Santo)
4 grote eieren
750 gram mascarpone
2 sinaasappels
een paar verse koffiebonen, fijngestampt

Bereiding
Zet een glazen kom op een pan zachtjes pruttelend water, maar zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Kruimel 200 gram van de chocola in de kom en houd de andere 50 gram aan een stuk. Doe er de blokjes boter en een snufje zout bij en wacht tot alles gesmolten is. Roer dan het mengsel door elkaar.

Leg intussen lange vingers in een schaal van ongeveer 30 cm in diameter en 12 cm diep en giet de hete koffie eroverheen. Schenk een lekkere scheut Vin Santo bij de gesmolten chocola, roer het er goed doorheen en sprenkel het mengsel ook over de lange vingers. Smeer de chocola uit met een spatel zodat overal een gelijkmatig laagje ligt. Zet de schaal dan even opzij om af te koelen.

Scheid de eieren en doe de eiwitten en de dooiers elk in een aparte kom. Doe de suiker bij de dooiers en klop ze vijf minuten met een mixer op de hoogste stand, of met de hand, tot de suiker is opgelost en de dooiers luchtig zijn. Spatel er dan de mascarpone en de geraspte schil van 1 sinaasappel doorheen.

Was en droog de mixer en klop dan het eiwit met wat zout tot het stijf is - het moet ongeveer dezelfde consistentie hebben als het mascarponemengsel en moet niet meteen inzakken als je de gardes uit de kom haalt.

Spatel met een metalen lepel eerst een flinke klodder eiwit door het mascarponemengsel en schep er vervolgens de rest van het eiwit door. Schep en smeer dit mengsel op de lange vingers met chocola in de kom.

Strooi er de fijngestampte koffiebonen overheen. Schaaf de rest van de chocolade met een dunschiller of een scherp mes in sierlijke krullen (of iets minder sierlijk mocht je niet zo handig zijn) en strooi die samen met de helft van de geraspte schil van de tweede sinaasappel overheen. Zet de tiramisu nog twee uur in de koelkast en klaar is kees.

De tiramisu is voor 12 personen en kost ongeveer 30 minuten om te maken.

Eet smakelijk!

Kijk voor leuke kookproducten in de TelevizierShop. Hieronder alvast een greep uit het assortiment:

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

 

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden

Reageren