Record kijkers koninginnedag

De live uitzending van Koninginnedag heeft dit jaar gemiddeld 2.560.000 Nederlanders van 6 jaar en ouder getrokken. Tussen 9.47 en 13.42 uur keek daardoor een record aantal mensen naar de viering in Zeeland. Dat heeft de NOS dit weekend bekend gemaakt.

Het marktaandeel tijdens de uitzending bedroeg gemiddeld 80%. Hiermee was deze koninginnedaguitzending beter bekeken dan de voorgaande tien edities.

Bijna 3 miljoen
De hoogste kijkdichtheid werd geregistreerd om 12.56 uur: op dat moment volgden 2.965.000 tv-kijkers de festiviteiten in Middelburg via de NOS op Nederland 1. Een en ander blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO) en de afdeling MediaOnderzoek en -Advies (NPO).

Waaróm het aantal kijkers dit jaar hoger was dan voorheen, is niet zeker, maar de aanslag in Apeldoorn van vorig jaar in combinatie met meer media-aandacht ligt voor de hand.

Maxima-effect
De best bekeken editie in voorgaande jaren was in 2002 met een gemiddeld aantal kijkers van 2.510.000 tijdens de NOS-reportages van de viering in Hoogeveen en Meppel. Dat hoge aantal kijkers werd destijds toegeschreven aan het zgn. "Maxima-effect".

Eerder dat jaar waren Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima met elkaar getrouwd en het was dus de eerste koninginnedag in aanwezigheid van het kersverse bruidspaar.

Reageren