Regisseur Léon Povel (101) overleden

Hoorspel- en televisieregisseur Léon Povel is dinsdag op 101-jarige leeftijd overleden. Hij maakte meer dan 900 hoorspelen voor de radio.

Léon Povel begon zijn carrière in 1932 bij de KRO. Hij was daar radio-omroeper en bracht onder meer het memorabele nieuws dat het laatste gat in de afsluitdijk gedicht was. Daarna timmerde hij aan de weg met het produceren van hoorspelen, waarvan Povel meer dan 900 maakte.

Sprong in het heelal

Een van zijn bekendste hoorspelen is 'Sprong in het heelal' uit 1955. Dit scencefictionhoorspel werd door de KRO uitgezonden en was mateloos populair in de jaren 50. Een deel van het succes was te danken aan de oprichting van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in dezelfde tijd. Ook stuurde de Sovjet-Unie in de jaren 50 de eerste raket de lucht in.

André Kuipers

Astronaut André Kuipers is een groot fan de regisseur en luisterde tijdens zijn verblijf in het ruimtestation ISS naar zijn werk. Kuipers was toevallig op het kantoor van Povels uitgever voor de heruitgave van de hoorspelen, toen het treurige nieuws bekend werd.

Reageren