Rennen voor je leven in Reisadvies Negatief

Vanavond gaat een nieuw seizoen Reisadvies Negatief van start. Sander de Kramer trekt hierin naar landen en locaties, waar – terecht of wellicht ten onrechte – de gemiddelde toerist zich niet laat zien.

In het nieuwe seizoen van Reisadvies Negatief waagt Sander de Kramer (foto) zich om te beginnen op een Filipijns eiland dat gebukt gaat onder natuurrampen.

Vulkaan Mayon

Sander wilde deze ­aflevering eigenlijk ­inleiden op de top van een gigantische vulkaan, de Mayon. Maar het reisadvies was ­negatief: kort daarvoor waren bij een uitbarsting drie toeristen en hun gids omgekomen. In plaats daarvan begint hij zijn verhaal nu aan de voet van de vuurspuwende berg op het ­Filipijnse eiland Luzon.

Natuurrampen

Hij reist door de omgeving met Xyla, de 24-jarige dochter van een ­rijstplanter. Zij brengt hem in contact met de lokale boeren en vissers die straatarm zijn en regelmatig een tyfoon of een overstroming over zich heen krijgen. "De bevolking kan geen kant op”, zegt De Kramer. "Hun enige bezit is hun huisje van palmbladeren en riet. Ze leven van het land of van de oceaan en wanneer zich een natuurramp voltrekt, ­moeten ze afwachten tot het over is, hun doden of gewonden tellen en hun huisje weer opbouwen.”

Op een geïsoleerd eilandje deed Sander mee aan een evacuatie-oefening. ­"Rennen voor je leven en ondertussen zo veel ­mogelijk kinderen en bejaarden meesjouwen naar de boten. Dat leverde ­spannende beelden op", aldus de presentator.

Reageren