Ricky Gervais: 'Boyle is mongool'

Ricky Gervais, bekend van de Britse variant van de serie The Office, is in opspraak geraakt na een mislukte grap over de Schotse zangeres Susan Boyle. De grap in kwestie omvatte de omschrijving van Susan als 'mong', wat in het Verenigd Koninkrijk wordt gezien als een beledigende aanduiding voor mensen met het syndroom van Down.

De Down's Syndrome Association, een belangenvereniging voor mensen met het syndroom van Down, reageerde geschokt op de grap, trok publiekelijk aan de bel en nam contact op met de komediant, met de eis om een verantwoording.

De Britse pers kreeg daar vervolgens lucht van, en besprak het voorval uitgebreid. Daardoor kreeg Gervais bakken met kritiek over zich heen.

Niet beledigend
De komiek zelf reageerde direct , en schreef de belangenvereniging terug dat hij het woord niet beledigend had bedoeld in de context van zijn act.

Ook schreef hij op zijn officiële blog over het incident, om aan te geven dat de verhoudingen tussen hem de belangenvereniging weer goed zijn.

Woorden veranderen
Op zijn blog citeert Gervais zijn email naar de vereniging over de grap: "Ik leg helder uit dat woorden veranderen en dat ik op geen moment refereer aan mensen met het syndroom van Down, ook leg ik uit dat ik het woord niet associeer met de oude beledigende betekenis. Ik gebruik het in mijn act juist om aan te geven dat komedianten verantwoordelijk moeten zijn voor alles wat ze zeggen. Hopelijk is dit acceptabel."

De uitleg werkte echter averechts: op Britse fora werd nog dagen nagepraat over de uitspraak. De belangenvereniging zelf was overigens wél tevreden met de uitleg van Gervais. Zij schreven terug: "Volledig uitgelegd en een acceptabel antwoord. We zijn Ricky dankbaar voor zijn spoedige antwoord." De vraag is alleen of het publiek dat ook vindt.

Reageren