Rijk de Gooyer (85) overleden

Acteur Rijk de Gooyer is woensdag 2 november rond het middaguur op 85-jarige leeftijd overleden. Dit maakte zijn impressariaat bekend.

Rijk de Gooyer werd geboren op 17 december 1925 in Utrecht als zoon van een bakker, maar het podium lonkte al snel. In 1948 speelde hij een seizoen bij het ABC-cabaret van Wim Kan.

Johnny & Rijk
In 1952 ontmoette hij de eerder dit jaar overleden Johnny Kraaijkamp senior. Samen maakten ze 15 jaar lang furore in binnen- en buitenland als het komische duo Johnny & Rijk. 

Niet alleen stonden ze in het theater en maakten ze platen, ook op televisie deden ze van zich spreken. Voor de AVRO maakten ze de succesvolle Johnny en Rijk-show, waarbij Rijk traditioneel als aangever voor Kraaijkamp functioneerde.

Met Kraaijkamp speelde hij ook in de speelfilm Geen Paniek en in de jaren 80 kwamen ze wederom samen met Adele Bloemendaal in de legendarische tv-serie De brekers.

Solo scoorde Rijk op de buis in de jaren negentig als mopperpot Fred Schuit in de zwartgallige comedy In voor- en tegenspoed.

Films
Rijk de Gooyer speelde ook in films als Naakt over de Schutting, De Inbreker, Filmpje!, Soldaat van Oranje, Hoge Hakken, Echte LiefdeMadelief, krassen in het tafelblad en Ciske de Rat.  

Reclame
De Gooyer trad naast dit alles geregeld op in reclames die door zijn rol al snel onvergetelijk werden. Zo prees hij de smeerkaas van Paturain (da's pas fijn!) aan, maakte hij met Maarten Spanjer voor zowel KPN als verzekeraar Reaal reclame en bracht hij met Johnny Kraaijkamp kleding van C&A aan de man (tóch voordeliger).

Gouden kalf
Rijk was van nature temperamentvol en een zelfbenoemde mopperkont. Hij had dan ook geregeld lak aan iedereen. Dat bleek wel in 1995 toen hij zonder pardon een net gewonnen Gouden Kalf uit het raam van een rijdende taxi gooide. 

Infarct
Na een herseninfarct in de zomer van 2005 leidde Rijk een teruggetrokken bestaan. Aan het infarct hield hij afasie over, waardoor teksten leren niet meer ging. De Gooyer is uiteindelijk overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. 

Vanavond op tv
Naar aanleiding van dit treurige nieuws zendt de AVRO vanavond nog een keer het tv-portret Hoge Bomen: Rijk de Gooyer uit. Pieter Jan Hagens ging in 2003 op zoek naar de man achter de acteur, wat opmerkelijke wetenswaardigheden opleverde. Zo zwom de jonge Rijk in 1944 de Waal over naar bevrijd Nederland. Vervolgens was hij aanwezig bij de zelfmoord van Heinrich Himmler, tweede man van de nazi's, én de bevrijding van het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Hoge Bomen: Rijk de Gooyer, woensdag 2 november, Nederland 1 om 0.10 uur

 

Reageren