Rijke meisjes in het leefkringhuis

Om de welgestelde Gooische meisjes in te laten zien dat niet héél Nederland het voorjaar slijt op een terras onder het genot van een wit wijntje, worden de dames er elke week in Amsterdam-Noord op uitgestuurd om vrijwilligerswerk te doen.

Op die manier kunnen ze tijdens hun bijstandsavontuur kennismaken met allerlei andere aspecten van de samenleving. Zo zijn ze al op pad geweest met verstandelijk gehandicapten, hebben ze geholpen op de kinderboerderij en zelfs papiertjes geprikt.

Zonder twijfel
Twee van de Gooische meisjes zijn nu beland in het Leefkringhuis, waar onder meer kinderen worden opgevangen
die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Kim en Bo vinden
dit zonder twijfel het leukste vrijwilligerswerk tot nu toe.

Een nieuw thuis
Kim: "We hebben met de kinderen gespeeld en de lunch klaargemaakt. Ik vond het heel indrukwekkend." Bo: "Sommige van de kinderen wonen hier een paar weken, omdat hun moeder bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt; anderen wonen hier wel een
paar jaar. Ze krijgen hier een nieuw thuis."

Blij
Directeur Paul Schilder van het Leefkringhuis is blij met de
media-aandacht die de Gooische meisjes veroorzaken. Het Leefkringhuis is namelijk grotendeels afhankelijk van giften van particulieren. En volgens Paul zou het goed misgaan in de wijk zonder dit project waar hij al vijfentwintig jaar bij betrokken is.

Paul: "De Vogelbuurt is de armste buurt van Amsterdam en toch gaan mensen goed met elkaar om. Marokkanen en politieagenten geven elkaar de hand. Hoe dat komt? Omdat wij hier zitten."

Het ei van Columbus
Het ei van Columbus is dat het Leefkringhuis ook een loket heeft waar alle mensen uit de buurt terechtkunnen met vragen en problemen. "Per week komen er honderd mensen aankloppen
voor hulp. Mensen vertellen ons hun meest intieme problemen. Huiselijk geweld, gokproblemen, we helpen illegale zwangere vrouwen, mensen die geen begrafenis kunnen betalen.Ze worden door ons verzorgd van de wieg tot het graf. Als wij stoppen, komt er een volksopstand."

Reageren